Slavna Karlovačka udarna brigada
Slavna Karlovačka udarna brigada
OZALJ - U Svetičkom Hrašću kraj Ozlja obilježena je 73. godišnjica Karlovačke udarne brigade, formirane na tom mjestu 5. marta 1944. godine. U znak sjećanja na taj događaj 1950. godine otkriven je spomenik na kojem se nalaze imena 39 poginulih boraca iz Hrašća, a tu se nalazi i spomenik za deset žrtava fašističkog terora toga kraja, postavljen 1956. godine.

Kod spomenika je položeno cvijeće i zapaljene su svijeće, a uz sadašnju gradonačelnicu Ozlja Gordanu Lipšinić (HDZ) obljetnici su prisustvovali i bivša gradonačelnica Biserka Vranić (SDP), Ratomir Bošnjak, predsjednik Udruženja antifašista Karlovačke županije, i Mirko Miladinović predsjednik karlovačkih antifašista.

Gradonačelnica Lipšinić je istaknula da se uvijek treba pokloniti žrtvama jer je to ljudski, civilizacijski i kršćanski doseg. ‘Ovi ljudi ovdje pali su za boljitak svoje zemlje’, kazala je i najavila izgradnju spomenika u Ozlju za sve žrtve svih ratova do sada.

Brigada je nastala iz Karlovačkog partizanskog odreda, koji je djelovao na širem karlovačkom području i brojio 750 boraca, od kojih je 540 ušlo u sastav novoformirane brigade. Sa 280 boraca iz Istre, brigada je popunjena 9. aprila 1944. godine. Podaci govore da je iz stroja izbacila 1.739 neprijateljskih vojnika. Brigada je, pak, izgubila 884 borca, 337 ih je poginulo, 422 su ranjena i 107 ih je nestalo, od čega ih je 30 bilo zarobljeno. Ukupno je odlikovano 350 boraca ove brigade.

- Svoj ratni put Karlovačka udarna brigada završila je ulaskom u Karlovac 6. maja 1945. godine, pod vodstvom komandanta Borisa Boce Balaša, uz pjesmu ‘Padaj silo i nepravdo’ - podsjetio je Miladinović.

Značajnu ulogu Brigada je imala u borbama za oslobođenje šireg karlovačkog područja, Duge Rese, Ozlja i Karlovca, kada su Druga i Treća Armija NOV i PO Jugoslavije u silovitom naletu oslobodile ovaj dio Hrvatske, te dva dana nakon Karlovca, sudjelovale u oslobođenju Zagreba 8. maja 1945. godine.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc