DR. ĐURO ZATEZALO (1931 - 2017.) NAJVIŠE SE BAVIO ISTRAŽIVANJEM USTAŠKIH ZLOČINA NAD SRBIMA NA BANIJI, KORDUNU I LICI
djuro zatezalo
Poznati historičar i stručnjak za Drugi svjetski rat na području Korduna, Banije i Like dr. sci. Đuro Zatezalo (1931.) preminuo je u 87. godini života u rodnim Donjim Dubravama, u nedjelju 6. avgusta. Zatezalo je bio teški srčani bolesnik, no poznati podaci upućuju da se u slučaju njegove smrti radilo o nesretnom slučaju.

Oko kuće je izbio požar, a vatru je Zatezalo pokušao sam gasiti i našao se okružen vatrom i dimom. S obzirom na svoje zdravstveno stanje i veliku vrućinu, ovakvi slučajevi nesretnih stradanja nisu rijetkost.

Dr. Zatezalo je poslije Drugog svjetskog rata rata završio učiteljsku školu i radio je na Kordunu, na granici s Bosnom i Hercegovinom. Magistrirao je i doktorirao povijest. Najviše se bavio istraživanjem ustaških zločina nad Srbima na Baniji, Kordunu i Lici. Autor je stotinjak raznih naučnih radova i knjiga u kojima je detaljnije pisao o događajima iz rata, žrtvama, okolnostima u kojima su dizani oružani ustanci te o djelovanju i radu ogranaka Komunističke partije. Više decenija je bio direktor karlovačkog Historijskog arhiva, a upravo zahvaljujući njemu, Arhiv je dobio novu zgradu gdje je smješten i danas.

Obavljao je funkciju potpredsjednika Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i predsjednika VSNM-a Karlovačke županije. Posjećivao je redovito brojne komemoracije i obilježavanja formiranja raznih jedinica NOB-a. Nedavno mu je izašlo drugo,

nadopunjeno i prošireno izdanje knjige ‘Radio sam svoj seljački i kovački posao’. Zadnju promociju je imao 28. jula u Krnjaku, malo više od tjedan dana prije smrti. U jesen i zimu je planirao održavati promocije ove knjige u Republici Srpskoj i Srbiji.

Radio je na nekoliko novih rukopisa i sakupljao materijale za nove knjige. Njegova smrt je nenadoknadiv gubitak za srpsku zajednicu.
KRATKA BIOGRAFIJA

djuro zatezalo 1
Đuro Zatezalo je rođen 21. jula 1931. godine u Donjim Dubravama od majke Marte i oca Rade, koji su imali 10 sinova i tri kćeri. Studirao je uz rad i diplomirao na trogodišnjoj Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu 1958. a zatim i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, grupa: Historija naroda Jugoslavije i Opšta historija. Postdiplomski studij je završio na Institutu za istoriju države i prava Pravnog fakulteta u Zagrebu iz oblasti državno-političkih nauka gdje je i magistrirao 5. novembra 1969. godine. Tu je 1. jula 1977. godine obranio i doktorsku disertaciju pod naslovom: Nastanak, razvitak i organizacija narodne vlasti na Kordunu, Baniji i Lici u razdoblju od 1941. – 1945. godine.

Radio je kao učitelj u Kruškovači kod Cetingrada i u Oštarijama kod Ogulina, nastavnik i profesor na Ekonomskoj školi u Karlovcu, prosvjetni savjetnik za srpsko-hrvatski jezik i istoriju na Zavodu za školstvo kotara Karlovac, sekretar Komisije za historiju kotara Karlovac 1960. godine. Od tada isključivo radi na prikupljanju i obradi arhivske i memoarske građe, publikovanju izvorne građe, objavljivanju studija.

Pokretač je i utemeljitelj Historijskog arhiva u Karlovcu te izgradnje i savremene arhivske zgrade, čiji je direktor bio punih 30 godina do penzionisanja 1992. godine.

Imao je zvanje arhivskog i naučnog savjetnika.

Bio je organizator i učesnik niza naučnih skupova s tematikom iz istorije 20. vijeka, a najviše iz perioda NOB-a 1941-1945. godine. Glavni je i odgovorni urednik više desetaka monografija, studija i zbornika u izdanju Historijskog arhiva u Karlovcu i nekih drugih institucija.

Bio je predsjednik Savjeta arhivskih radnika SR Hrvatske.

Nosilac je brojnih odlikovanja i priznanja za naročite zasluge i postignute uspjehe u radu.

Bio je član saborske Komisije za izradu programa kulturne autonomije Srba u Republici Hrvatskoj 1991. godine, član Društva hrvatsko-srpskog prijateljstva 1991. godine, član Savjeta antifašista Republike Hrvatske, član Predsjedništva Srpskog narodnog vijeća u Republici Hrvatskoj, predsjednik Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije, član Savjeta spomen područja Jasenovac, recenzent nove/stalne muzejske postave u Jasenovcu.

Bio je član Komisije za zločine rata i poratnog razdoblja Sabora RH i potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Nosilac je Zlatne značke Kulturno-prosvjetne zajednice Republike Srbije za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture. Nosilac je Plakete Srpskog narodnoga vijeća „Nikola Tesla“ od 15. decembra 2000. godine za izuzetan doprinos unapređenju položaja Srba i očuvanju njihova identiteta u Republici Hrvatskoj.

Autor je 18 knjiga, od koji je jedna objavljena i na njemačkom a jedna na engleskom jeziku i oko 160 stručnih i naučnih radova, recenzija, prikaza iz svoje struke.

Sa suprugom Jelenom je otac dva sina.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc