slobostina
SLOBOŠTINA
- U zapadnoslavonskom selu Sloboština, u općini Brestovac, održana je komemoracija za 1368 žena i djece iz okolnih papučkih sela, ali i s područja Potkozarja, koje su ustaše ubile 16. avgusta 1942. godine.

Osim pripadnika srpske zajednice i njihovih predstavnika na čelu sa saborskim zastupnicima Miloradom Pupovcem i Draganom Jeckov, skupu, koji je organizirala Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požege, prisustvovali su i brojni antifašisti iz Zagreba, Slatine i Pakraca i Lipika, na čelu s predsjednikom SABA RH Franjom Habulinom.

Komemoraciji je prethodio parastos koji je u ruševinama crkve Sv. Nikolaja, spaljene u Drugom svjetskom ratu, služio požeški paroh Aleksandar Bijelić. U ime SDSS-a vijence su položili Pupovac, Jeckov i Nikola Ivanović.

Prisutnima su se obratili predstavnik UABA Požege, Franjo Habulin i Milorad Pupovac, koji je tom prilikom izrazio žaljenje što komemoraciji ne prisustvuju i predstavnici lokalnih vlasti. Izrazio je uvjerenje da će spomenici podignuti u počast žrtvama ovog zločina, uništeni početkom 1990-ih, biti obnovljeni.

slobostina 1
Antifašisti iz Zagreba su prije posjete Sloboštini posjetili Pakrac, gdje ih je dočekao zamjenik gradonačelnice Ivanović, koji ih je upoznao s razvojem NOB-a na tom području, s naglaskom na borce 12. slavonske udarne brigade, formirane u selu Budići kod Pakraca, kao i na stradanje naroda, posebno srpskih civila.

- Žrtve su pobijene u blizini crkve, da bi kasnije bile ekshumirane i sahranjene na mjestu gdje je održan skup. Tamo je podignut spomenik, više mramornih stupova s natpisima koji je početkom 1990-ih miniran, a nestao je i spomenik majke s djetetom koji je stajao uz porušenu i zapaljenu crkvu - rekao je Ivanović za "Portal Novosti".
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc