vrginmost
BOVIĆ - U Mjesnom odboru Bović, koji se nalazi u sastavu općine Vrginmost, prošle subotu je obilježena 76. godišnjica oslobođenja toga kraja i okolnih sela od žandarmerijskih snaga, oružnika i ustaša 12. avgusta 1941. godine.

Podsjetimo, 19. jula 1941. šumi Abez je održano partijsko savjetovanje na kojem je donesena odluka o dizanju oružanog ustanka na Baniji i Kordunu, a jedanaest dana kasnije narodni heroj i general Nikola Vidović i Mile Kličković razoružali su nekoliko žandara i ustaša te tako dokazali da njihove snage nisu nedodirljive. Početkom avgusta je u tom kraju, u selu Kirin formira Kirinska republika koja je formalno postojala do 13. avgusta, kada su u Bović i okolna sela ušli partizani.

Subotnju proslavu i veliki narodni zbor organizirali su Općina Vrginmost i lokalno udruženje antifašista. Kako je za Novosti potvrdio Petar Miličević, predsjednik Udruženja antifašista u Općini Vrginmost, narodnom zboru je prisustvovao veliki broj ljudi. Nakon Miličevićevog pozdravnog govora, skupu se obratio Milovan Bojčetić, predsjednik Udruženja antifašista Sisačko-moslavačke županije i potpredsjednik SABA RH. Skupu su prisustvovali i predstavnici antifašista iz Siska, Petrinje, Gline, Vojnića i Karlovca.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc