El. poštaŠtampaExport ICS

Jubilarni 15. festival Krajiški biseri

Događaj

Naslov:
Jubilarni 15. festival Krajiški biseri
Kada:
nedelja, 8. oktobar 2017
Gdje:
Plandište - Plandište, Vojvodina
Kategorija:
Najave događaja
Izvor:
ZUK "Nikola Tesla"

Opis

krajiški biseri
„Krajiški biseri“ su takmičarski festival koji neguje izvorne pesme i tradicionalni način pevanja Srba Krajišnika. Cilj festivala je očuvanje, negovanje i prezentacija krajiškog izvornog pevanja i prenošenje ovih jedinstvenih vokalnih i vokalno-instrumentalnih oblika na mlađe generacije. 

Krajiško izvorno pevanje „ojkanje“ se od 2010. godine nalazi na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Od 2012. godine „ojkača“ je zvanično upisana i u prvi Nacionalni registar za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije, a Festival „Krajiški biseri“ institucionalno je priznat kao reprezentativna manifestacija i primer dobre prakse zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Na festivalu se natpevavaju najbolje krajiške pevačke grupe iz čitave Srbije, Republike Srpske i regiona. Pobednicima festivala pripašće simbol festivala izliven u zlatu, srebru i bronzi i brojne druge nagrade.

Na dan festivala, pre festivalske večeri, biće održan i peti po redu stručni skup „Nematerijalno kulturno nasleđe Srba Krajišnika“, koji će pohađati sve pevačke grupe koje učestvuju na festivalu.  

Organizator festivala je „Zavičajno udruženje Krajišnika „Nikola Tesla“, a pokrovitelji ovogodišnjih „Krajiških bisera“ su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine i Opština Plandište.


Lokacija

Lokacija:
Plandište
Grad:
Plandište
Regija:
Vojvodina
Zemlja:
Serbia

Jubilarno Krajiško veče u Smederevu

mart
subota
24
Deseto jubilarno Krajiško veče u Smederevu održaće se 24.03.2018. godine u motelu "M na raskršću" sa početkom od 19 časova. Goste će zabavljati Momo i "Dodir" i grupa Majkani. Cijena karte po osobi: 1700 dinara Večera i piće neograničeno! Informacije i rezervacije na telefon: 065 58 45 640
19:00 h
M na raskršću