El. poštaŠtampaExport ICS

Svečano uručenje nagrade "Sava Mrkalj" Nenadu Grujičiću

Događaj

Naslov:
Svečano uručenje nagrade "Sava Mrkalj" Nenadu Grujičiću
Kada:
četvrtak, 14. decembar 2017, 12:00 h
Gdje:
Biblioteka Grada Beograda - Beograd,
Kategorija:
Najave događaja

Opis

grujicic sava mrkalj
U Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, u četvrtak, 14. decembra 2017. u 12.00 sati svečano će biti uručena nagrada "Sava Mrkalj" Nenadu Grujičiću za zbirku krajiških ojkača "Pjevaj ori, prozore otvori".

Učestvuju:
  • VESNA ČIPČIĆ i VICO DARDIĆ dramski umetnici
  • MILOŠ KORDIĆ, književnik
  • BOŠKO SUVAJDžIĆ, književnik
  • DRAGAN INĐIĆ, urednik
  • NENAD GRUJIČIĆ, autor-laureat
  • Ženska pevačka grupa KUD-a „Dimitrije Koturović"
Moderator
MARIJA SLOBODA

Ojkača kao „poetsko-muzički oblik Srba Dinaraca-Krajišnika u Vojvodini (Srbiji)", i šire, nije samo vokalna, odnosno, muzička, već ponajpre književna tvorevina (rimovani dvostih koji se dominantno javlјa u deseteračkom obliku). Zbog toga ne može i ne sme biti predmet interesovanja samo etnomuzikologije, već mora biti i polјe tumačenja književne i lingvističke nauke. Na to ukazuje i ova antologija koja sadrži, ni manje ni više, dve hilјade ojkača, koje potiču iz Bosanske Krajine, sa Banije i Korduna, a onda i iz Like i Dalmatinske Zagore. To je beskrajna platforma lirske poezije proistekla iz maternjeg jezika kao osnovnog i najvažnijeg elementa duhovne baštine. Antologija sadrži i riznicu imena pevača ojkače koja dopire do druge polovine devetnaestog veka. Naravno, ojkačka pevanija mnogo je starija, i ne zna joj se tačka zametka Ali u potrazi za pevačima ili onima koji o njima nešto znaju, moglo se tek toliko dokučiti. Niko se dosad nije sistematski time bavio, niti je ko ranije o ovim pevačima poimence pisao.

Pozivamo sve da prisustvuju uručenju ove vrijedne nagrade!


Lokacija

Lokacija:
Biblioteka Grada Beograda
Ulica:
Kneza Mihaila 56
Grad:
Beograd
Zemlja:
Serbia

Prvi festival krajiških grupa i pjevača u Americi "Zavičaj u srcu"

februar
subota
3
Prvi festival krajiških grupa i pjevača u Americi pod nazivom "Zavičaj u srcu" u  subotu 03. februara od 18 sati u sali Srpske bratske pomoći, 19697 W Grand Ave, Lindenhurst, IL 60046 kod Čikaga Učestvuju krajiške grupe i pjevači: “Krajišnici Čikaga”, “Radino jato”, “Romino jato”, …
18:00 h
Srpska bratska pomoć