milorad pupovac n1
ZAGREB - Pošto je nekoliko puta prekidan u izlaganju, dr Milorad Pupovac napustio je sednicu Hrvatskog sabora na kojoj se raspravljalo o radu Hrvatske televizije.

Pupovac je bio veoma kritičan, a predsednik parlamenta Željko Rajner mu je upadao u reč i upozoravao da ne govori dalje, da vodi računa o temi i da je povredio Poslovnik.

- Kako vidim da i ovde deluje cenzura, onda ću samo reći da ne želim da nastavim izlaganje - reagovao je Pupovac i napustio govornicu a onda otišao i iz Sabora.

Pupovac je govorio o promenama na Hrvatskoj televiziji i cenzuri koja trenutno vlada. Istakao je da javna televizija nije čak ni zabeležila napad na književnika Antu Tomića, niti kada su kulturni radnici 10. aprila prekrili skulpturu čuvenog vajara Ivana Kožarića "Sunce", protestujući protiv sve izraženijeg povampirenja ustaštva u društva. Na državnoj televiziji nije zabeležen ni falsifikat iz filma Jakova Sedlara o Jasenovcu, a zabranjene su mnoge emisije.

- Nije nikakva tajna da se već godinu dana po hodnicima na Prisavlju govori "sada, kada mi dođemo, videćete vi svoga boga". Kakvo je to stanje u javnim institucijama ko god da to govori, bio levi ili desni - pitao je Pupovac, podsetivši na niz smena koje su potresle javnu televiziju.

- Smenjeno je 40 ljudi, a pitam se po kojim kriterijumima. Lako je međutim iščitati po kojem su ključu imenovani novi ljudi i kojoj ideologiji pripadaju - rekao je Pupovac. - Da bar pripadaju nekoj ozbiljnoj političkoj ideologiji, čovek bi rekao, ajde, neka. Ali ne. Ovako, čoveku dođe da sedne i plače.

Nakon što je Pupovac napustio sednicu, zastupnici iz redova HDZ su neskriveno likovali, tvrdivši da je "najzad HTV postala prava televizija, kakva treba da bude".

TUŽE TITA I KRITIKUJU MILORADA

Desetak pripadnika ekstremne desničarske Autohtone Hrvatske stranke prava okupilo se juče ispred Sabora Hrvatske da bi obavestili javnost o tužbi koju su podneli protiv doživotnog predsednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita, a na skupu su prozvali i poslanika srpske nacionalne manjine Milorada Pupovca.

- Došli smo da pošaljemo poruku Pupovcu zašto ćuti o četniku Šešelju, odnosno zašto se nije oglasio u vezi sa oslobađajućom presudom tom zločincu - rečeno je ispred zgrade Sabora.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc