spigl
ZAGREB
- Nemački list Špigl u internet izdanju objavio je tekst o 100 dana hrvatske vlade, u kom se ocenjuje da je "nacionalistički ton u Hrvatskoj sve glasniji", a za ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da "trivijalizuje fašističke zločine", preneo je danas Jutarnji list.

"Već 100 dana Hrvatska ima novu vladu. Medije drži na uzdama, a nacionalistički ton je sve glasniji", navodi se u tekstu Špigla koji je objavljen na naslovnoj strani.

Za Hasanbegovića se kaže da "trivijalizuje fašističke zločine i da je oduzeo finansijska sredstva politički nepopularnim kulturnim i medijskim projektima".

List podseća da je komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muiznijeks prošlog meseca prilikom posete Hrvatskoj izjavio: "Socijalna kohezija i pluralizam su pod prijetnjom u Hrvatskoj".

Špigl to smatra teškim rečima nakon prvih 100 dana vladajuće Domoljubne koalicije.

U analizi se dalje navodi da vladu vodi bivši farmaceutski preduzetnik Tihomir Orešković, dok u stvarnosti konce vuče Tomislav Karamarko, šef HDZ i prvi potpredsednik Vlade.

Kao osnovne ciljeve nova je Vlada navela smanjenje duga, povećanje konkurentnosti u privredi, poboljšanje efikasnosti uprave i smanjenje nezaposlenosti, a umesto obećanih reformi zasad smo doživeli samo borbu u sektoru kulture i ograničenje slobode medija, piše Spiegl.

Jutarnji list navodi da je Špigl podsetio i na slučaj bivšeg ministra Mije Crnoje i na sporne članke ministra Hasanbegovića, kao i da su kritički prokomentarisane smena na Hrvatskoj televiziji i izbacivanje satirične emisije News Bar iz programa.

Špigl zaključuje da Hrvatska još nije Poljska ili Mađarska, ali da se o "nacionalističko-konzervativnoj revoluciji" već može govoriti.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc