milorad pupovac
VUKOVAR
- Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac ocenio je danas u Vukovaru da je već šest meseci na snazi pokušaj razbijanja SDŠ-a kao i srpskih organizacija u Hrvatskoj, a da Zajedničko veće opština i SNV prvi put u budžetu nemaju posebne stavke čime su ova vlada i saborska većina poništili zaključak Sabora iz 2010.

Na konferenciji za novinare o odnosu vlade prema manjinskim institucijama Srba predsednik Zajedničkog veća opština (ZVO) Dragan Crnogorac rekao je da u državnom budžeta za 2016, prvi put nema posebne stavke za finansiranje ZVO-a i SNV-a čime je dovedena u pitanje aktivnost tih organizacija, prenela je Hina.

Pupovac je pojasnio da su "ZVO i SNV na osnovu Erdutskog sporazuma i Pisma namere Vlade Hrvatske kao i zaključka Hrvatskog sabora iz 2010. u državnom budžetu imale stavku financijskih sredstva koja su im doznačavana, a prvi put ove godine testavke nema.

"Pokušaj da se ta sredstva uslove političkim odnosom je narušavanje autonomije i ZVO-a i SNV-a", rekao je Pupovac.

Na pitanje novinara, misli li da bi podrška SDŠ-a vladi mogla rešiti problem financijske "blokade" ZVO i SNV, Pupovac je rekao da podrška ili nepodrška SDŠ-a vladi ne bi smela biti uslov ispunjavanja obveza vlade prema manjinskih institucijama Srba u Hrvatskoj.

"Da su s nama razgovarali umesto što su kupovali zastupnike, odnosi bi možda bili drugačiji. Mi jesmo za saradnju s vladom ali kada su u pitanju međusobni politički odnosi oni moraju biti predmet ozbiljnih političkih razgovora", rekao je.

Napomenuo je da je SDŠ spreman da da svoj doprinos unapređenju političkih odnosa s vladom što međutim ne znači da je i za učestvovanje u vladi.

Po njegovim rečima, prvi put u Hrvatskoj je na vlasti vlada u kojoj manjinska politika nije zastupljena kao važan segment politike vlade kao i vlada u kojoj prvi put nema predstavnika Srba, niti drugih manjina dok istovremeno netolerancija kako opšta tako i prema manjinama ne prestaje da raste.

Rekao je i da će ZVO i SNV pokušati još jednom da razgovaraju sa predstavnicima vlade, a ako i tada ne bude pomaka obratiće se institucijama koje garantuju sprovođenje međunarodnih ugovora kojima zagarantovana prava Srba u Hrvatskoj, a u slučaju Erdutskog sporazuma to je UN.

Najavio je i da će se za nekoliko dana u Rijeci okupiti saborski zastupnici manjina u Hrvatskom saboru kako bi raspravili o "novim okolnostima".

Predsednik ZVO-a Dragan Crnogorac je ocenio da uskraćivanje finansijskih sredstava predstavlja udar na autonomiju ZVO-a i SNV-a.

"Takođe izražavam zabinutost zbog ugrožavanja kulturne autonomije Srba. Pozivam vladu da u skladu s međunarodnim ugovorima i preuzetim obvezama osigura sredstva za rad naših institucija", poručio je Crnogorac.

Nakon konferencije za novinare održana je svečana skupština povodom 19. godišnjice osnivanja ZVO-a.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc