sr hr zastava
ZAGREB
- Dogovoreno rešenje za otvaranje poglavlje 23 u pregovorima Srbije s EU predviđa da se u procesima za ratne zločine mora izbeći sukob nadležnosti između država i Srbija mora potpuno da sarađuje sa Haškim sudom i sprovodi sve njegove odluke i presude.

Hrvatski "Večernji list" tvrdi da ovo piše u odluci EU o kojoj države članice treba da raspravljaju naredne nedelje. Ovaj dnevnik tvrdi i da se u jezičkim formulacijama oko tri ključne tačke na kojima je Zagreb insistirao kako bi Srbiji dao zeleno svetlo poslednja tačka odnosi na to da "u tretmanu manjina Beograd mora da poštuje domaće i međunarodne obaveze".

Zagrebački list tvrdi da "iako je reč o diplomatskim formulacijama, one vrlo jasno kažu da je Hrvatska uspela u nameri da ukloni neprihvatljiva rešenja u susednoj državi" i da je "prva tačka spora bilo srpsko polaganje prava na takozvanu regionalnu jurisdikciju, odnosno na procesuiranje zločina počinjenih na teritoriju bivše Jugoslavije".

U tekstu odluke, po tvrdnji "Večernjeg lista", stoji da "EU naglašava regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose pri procesuiranju ratnih zločina, što uključuje i cilj da se izbegne konflikt jurisdikcije, pa se poziva da se ratni zločini procesuiraju bez diskriminacije".

"Izbegavanje sukoba jurisdikcije, što ističe EU, de facto znači da Srbija mora da odustane i da odustaje od regionalne nadležnosti. Druga tačka, saradnja s Haškim sudom, u tekstu je apostrofirana kao ključna, što uključuje i potpuno priznavanje i izvršenje odluka i presuda Suda. Time je Srbiji poslata poruka da se, između ostalog, ne toleriša poslednji eksces - odbijanje izručenja troje zvaničnikaSrpske radikalne stranke", tvrdi hrvatski list.

Prema informacijama "Večernjeg lista", treča tačka koja se odnosi na zaštiti hrvatske manjine i insistiranje na sprovođenju Sporazuma o zaštiti nacionalnih manjina koje je Srbija potpisala s Hrvatskom o zastupljenosti u predstavničkim i državnim telima, "u tekstu je pak adresirana formulacijom koja kaže da EU naglašava važnost poštovanja i pune zaštite prava manjina u skladu s kriterijumima iz Kopenhagena", odnosno uslovima za članstvo u EU.

"EU uzima u obzir pravni i institucionalni okvir i traži efikasnu primenu srpskih domaćih i međunarodnih obaveza, kaže se u tekstu o kojem će države članice raspravljati sledeće nedelje", zaključuje "Večernji list".

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je juče da je sa Hrvatskom nađeno rešenje za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, i istakao da formalnu odluku očekuje sledeće sedmice, a otvaranje poglavlja - do kraja juna.

Han je objasnio da je Hrvatska "imala zabrinutosti", od kojih su neke već bile razjašnjeje prethodnih sedmica, a da je pronađena i formulacija rešenja, prihvatljiva za sve, kada je reč o pitanju generalne jurisdikcije. On nije precizirao rešenje, odnosno nije obelodanio sadržaj formulacije.

Evropska komisija, koja je od početka govorila da ne može da prihvati ovakavo uslovljavanje Hrvatske, ponovila je da se njen stav kada su u pitanju merila za otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom ostao isti.

Tanjug je u diplomatskim izvorima u Briselu dobio nešto preciznije objašnjenje, iz kojeg se može rastumačiti "okviri" u kojem će biti "formulacija" o kojoj je komesar Han govorio.

Ti izvori naime navode da razumeju da su za Hrvatsku ovo osetljiva pitanje, ali i poručuju da se "ona moraju rešavati na bilateralnom nivou, a ne uključivati u evrointegracioni proces".

Ponovljeno je tako da se od Srbije ne može tražiti da povuče zakon kada je u pitanju generalna jurisdikcija, jer sličan imaju i neke države članice EU.

"U nacrtu zajedničke pregovaračke pozicije, koja je sada dogovorena sa Zagrebom, postojaće i odredba kojom se upozorava da ne sme biti diskriminacije u primeni ovog zakona", objašava Tanjugov izvor u Evropskoj komisiji.

Kada su u pitanju prava hrvatske manjine u Srbiji, u Evropskoj komisiji kažu da se ni to ne može postaviti kao formalni uslov Beogradu, jer su prava manjina različito rešena od drzave do drzave članice.

Puna saradnja sa Tribunalom u Hagu, kažu u Evropskoj komisiji, nikada nije ni bila sporno pitanje, jer postoji zahtev, ali i ocena o punoj saranji Srbije sa Tribunalom u Hagu.

U Evropskoj komsiji kažu da će i pored blokade otvaranja poglavlja 23. koja je trajala tri meseca, posle postizanja političkog konsenzusa, biti moguće završiti sve tehničke procedure, kako bi poglavlja 23 i 24 bila otvorena do kraja juna, kako je i planirano.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc