Osnivacka skupstina Demokratskog saveza Srba ZAGREB - U Zagrebu je sinoć održana Osnivačka skupština Demokratskog saveza Srba, političke stranke čiji je cilj izrada strategije za opstanak Srba u Hrvatskoj.

„U koordinaciji sa svim srpskim institucijama i udruženjima, Srpskom pravoslavnom crkvom i političkim predstavnicima, donijećemo strategiju srpskog naroda u Hrvatskoj prema kojoj ćemo znati kojim putem i kako ćemo se razvijati“, navodi se u večeras usvojenoj Programskoj deklaraciji novoformirane stranke.

Za predsjednika Demokratskog saveza Srba izabran je Jovica Radmanović, a za zamjenika predsjednika Srđan Milaković, potvrđeno je Srni u ovoj stranci.

U ovoj stranci kažu da će tražiti od Vlade Hrvatske i Evropske komisije da poštuju sve obaveze preuzete potpisivanjem Poglavlja 23 ulaskom Hrvatske u EU, kao i sve nacionalne dokumente o pravima srpske manjine.

„Hrvatska se obavezala da će riješiti pitanje stanarskih prava, završiti obnovu, provesti Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, procesuirati ratne zločine nad Srbima i poboljšati prava Srba u Hrvatskoj“, podsjećaju u Demokratskom savezu Srba.

Oni napominju da Srbi u Hrvatskoj mogu biti funkcionalnije povezani i iskreno se boriti za poštovanje svojih prava, te graditi svoju budućnost u okvirima evropskih pravnih normi.

„U saradnji sa nadležnim ministarstvom pokrenućemo programe obrazovanja na srpskom jeziku i pismu gdje se on ne sprovodi. Povećaćemo saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i tražiti obnovu svih ratom uništenih hramova“, ističe se u Programskoj deklaraciji.
Osnivačka skupština Demokratskog saveza Srba

U ovoj stranci smatraju da Glavna poluga djelovanja srpske zajednice u Republici Hrvatskoj i političkih predstavnika Srba u Hrvatskoj treba da bude i izgradnja kvalitetnih odnosa sa maticom u svrhu privrednog razvoja krajeva u kojima žive Srbi.

U Demokratskom savezu Srba ističu da treba uložiti maksimalan napor kako bi se pronašao model za nadoknadu penzija.

„Potrebno je djelovati kako bi se ukinule diskriminatorne odredbe u Zakonu i Uredbi o konvalidaciji, te revidirala do sada negativna rješenja o priznavanju radnog staža“, kažu u ovoj stranci.

Srpski demokratski savez naglašava da će tražiti priznavanje radnog staža od 1991. do 1995. godine bez posebnih uslova, stanarska prava u Hrvatskoj svima koji su ga imali do 1991. godine, zaustaviti uknjižavanja vlasništva Republike Hrvatske nad srpskim napuštenim zemljištem, te u saradnji sa udruženjima protjeranih Srba rješavati sve ostale neriješene probleme.

Veliki broj Srba sa područja cijele Hrvatske inicirao je osnivanje nove političke stranke. Osnivačku skupštinu Demokratskog saveza Srba inicirali su Srbi koji u lokalnoj sredini predstavljaju zajednicu ili obavljaju funkciju izvršne vlasti i koji su neposredno izabrani na svoje pozicije.
Obraćanje predsjednika Udruženja "Jadovno 1941." iz Banjaluke Dušana Bastašića

Kao gost na Osnivačkoj skupštini Demokratskog saveza Srba prisutne je pozdravio i obratio im se predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke Dušan J. Bastašić.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc