dss zagreb
ZAGREB
- U ponedeljak je u novinarskom domu Zagrebu realizovana još jedna od etapa u dugotrajnom i pažljivo osmišljenom procesu slabljenja i obezglavljivanja srpskog nacionalnog korpusa u Republici Hrvatskoj, metodom urušavanja i devalviranja ključnih srpskih institucija i organizacija.

Da stvar smrdi, jasno je još od mirne reintegracije kada je ovaj projekat i osmišljen u HDZ-ovoj režiji i koji se, rezultati će pokazati, vrlo uspešno provodi sve do danas. Metode su uvek iste, potkupljivanje i pogodovanje političkim predstavnicima Srba spremnim da nacionalne pa čak i stranačke interese kao u slučaju vukovarskog dogradonačelnika Milakovića i karlovačkog dožupana Ljubojevića podrede isključivo ličnim i jeftinim interesima, te skupim obećanjima iz Zagreba.

Da samo snažne i jedinstvene srpske institucije mogu biti kakav takav garant u ostvarivanju srpskih nacionalnih interesa pokazalo se nebrojeno puta, a poslednji put na izborima za gradsko veće grada Vukovara kada je široka koalicija srpskih stranaka ostvarila vrlo dobar rezultat tj. osvojeni broj glasova ali i mandata ove koalicije prevazišao je značajno broj glasova i mandata svake od stranaka članica koalicije pojedinačno.

Upravo stoga najsnažniji udarac u srpsko političko tkivo stiže nedugo nakon samih izbora i to po direktnom nalogu iz Zagreba i koalicija koja je posle dugo vremena polučila rezultat samom činjenicom da je potakla na razmišljanje o nasušnoj potrebi jedinstvenog nastupa ključnih političkih figura u Srba, biva raspuštena i obesmišljena.

Ključnu ulogu u ovom klizećem startu na vlastitu nogu odigrao je tada upravo aktualni dogradonačelnik Vukovara Srđan Milaković, izvesno po instrukcijama nalogodavaca i ktitora iz Zagreba čiji je interes bio oslabiti srpski politički potencijal, istih onih nalogodavaca po čijim je instrukcijama u Zagrebu u ponedeljak i osnovana nova srpska politička opcija – DSS.

Rušenje kaolicije ima vrlo jednstavan političku pozadinu – ostaviti Srbe u gradu bez participacije u gradskoj vlasti i samim tim bez uticaja na provođenje zakonskih odredaba zakona o pravima nacionalnih manjina, čime se praktično osigurava trajno neproveđenje zakona, posebno kada je reč o ćirilici i registraciji srpskih škola. Takođe, nemogućnost srpskih predstavnika u gradu da participiraju pravednoj raspodeli finansijskih sredstava iz gradskog budžeta dodatno se reflektuje na gotovo sve srpske organizacije koje ostaju bez potrebnih sredstava za normalno funkcionisanje.

Nešto kasnije identičan scenario destrukcije srpskih intitucija i udruženja preslikava se sa gradskog na državni nivo a najsnažnije udarce trpe krovne srpske organizacije poput SNV-a, ZVO-a i SNF-a. Ključnu ulogu i u ovoj prljavoj igri imaju ponovo SDSS-ovi otpadnici Milaković, Rašković i Ljubojević.

Ko je zapravo Srđan Milaković ? Politički diletant i cirkusant bez skrupula, morala i legitimiteta da predstavlja Srbe na bilo kom nivou u Republici Hrvatskoj. Individua koja poziva Srbe na distanciranje od antifašizma, kao najveće civilizacijske tekovine čovečanstva, najružnije naličje srpskog poltronstva i licemerja koje nas je i dovelo na rub ambisa i nestanka.

Treba li posebno napominjati dotičnog da je moderna Hrvatska država nastala i uobličena na krilima antifašizma i to mahom srpskog ? Treba li posebno napominjati dotičnog cenu koju je srpski narod platio ali i dalje plaća, zbog svoje snažne antifašističke orjentacije, posebno nakon njegovog nebrojenog slikavanja po srpskim i antifašističkim stratištima širom Repblike Hrvatske ? Odakle taj nagli svetonazorski i civilizacijski zaokret nelegitimnog srpskog dogradonačelnika ?

Posebno je zanimljiva činjenica da ključni akteri osnivanja ove, nove političke stranke nisu niti na koji način uključeni u njen rad. Razume se, reč je Siniši Ljubojeviću i Veljku Džakuli, što posebno dobro oslikavaju njihovi dugogodišnji pratioci i produkti koji tvore tzv. tela novoformirane stranke.

Postoji li još neko kome nije jasno lice i naličje nove HDZ-ove igrice zvane DSS ?

Srpski Narodni Forum je snažno orjentisan političkoj neutralnosti i nesvrstavanju, ali još snažnije posvećen očuvanju interesa srpske zajednice, a glavni cilj srpske zajednice očuvanje je političkog jedinstva i jačanje institucija i organizacija srpske zajednice, stoga je ova reakcija usmerena isključivo kao upoznavanje javnosti sa činjeničnim stanjem a ne kao bilo kakvo svrstavanje nekoj od političkih opcija

Glavni urednik Srpskog Narodnog Foruma

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc