demokratski savez srba
ZAGREB - Demokratski savez Srba prozvao je hrvatsku policiju da izbegava da reaguje na širenje mržnje i međunacionalne netrpeljivosti, čime se krše odredbe tamošnjeg Krivičnog zakona.

"Širenje šovinističkog nacionalizma proizvodi strah među ljudima, ne samo Srbima, već i Hrvatima", rekao je predsednik te stranke Jovica Radmanović, a prenose hrvatski mediji.

On je nedopustivim ocenio da hrvatska država na događaje na proslavi godišnjice vojne akcije "Oluja" nije reagovala prekršajnim prijavama.

"Policija mora da sprovede prekršajne postupke zbog elemenata širenja nacionalne mržnje i netrpeljivosti, jer samo će tako grupe koje to rade organizovano imati manje hrabrosti da to ponove", kazao je Radmanović.

On je uveren da hrvatska policija "mekim" reakcijama na takve pojave "podstiče slobodu izražavanja mržnje prema srpskoj zajednici".

"Kakav je to sistem kada oni koji ga sprovode beže pred uniformisanom grupom koja peva ustaške pesme? Svako širenje mržnje mora da se adekvatno sankcioniše jer ćemo imati nove šetnje i izlive mržnje koji nisu potrebni hrvatskom društvu", kazao je Radmanović.

Srbima u Hrvatskoj je poručio da se ne boje, jer nisu sami.

"Srpska zajednica ima novu generaciju koja će i ovakve probleme rešavati otvorenim dijalogom i nećemo dozvoliti da nas, stalno kad nekome odgovara, vraća u 40-te pa u 90-te. Prioritet nam je bolja budućnost", kazao je.

Demokratski savez Srba hrvatske političke stranke proziva zbog "političkog cinizma" jer u službenim posetama inostranstvu, posebno Izraelu, govore jedno, a u Hrvatskoj drugo.

Ova stranka posebno to zamera predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović za koju kaže da bi najlakše mogla da promeni smer rasprava o istorijskim temama, s obzirom da kao predsednica nije vezana za stranačku politiku.

Izjavu hrvatske predsednice da neće prihvatiti da se operacija "Oluja" meri nehrvatskim i antihrvatskim merilima zamenik predsednika Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković smatra očekivanom.

"Predsednica očigledno nema hrabrosti da povede politku u nekom drugom smeru, za šta ima više prostora od političkih stranaka", kazao je Milaković, a preneli hrvatski mediji.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc