zdravko jokic
BEOGRAD
- U odnosu na neke od članova rukovodstva Stranke, nisam dugo u DSS-u, ali opet, u odnosu na one koji sebe predstavlјaju političkim ekspertima, mnogo duže sam u politici a naročito u privredi. U politiku sam ušao početkom višestranačja i bio jedan od osnivača i predsednik Izvršnog odbora SDS Srbije, stranke koja je delila politička načela izvornog DSS pa smo čak razgovarali i o ujedinjenju te dve stranke . Dakle, kao mlad čovek, politiku sam učio od političkog vizionara i velikog političkog džentlmena akademika Raškovića, te se osećam životno i politički pismenim da progovorim o sadašnjem stanju u DSS. Pogotovo se osećam pismenim da progovorim o ekonomskim aspektima politike koju bi trebala voditi jedna nacionalno i demokratski orjentisana stranka kakvu je DSS zamislio njen osnivač Dr Vojislav Koštunica.

Postoje dve početne želјe kod osnivanja političkih stranaka. Stranke se osnivaju da bi se borile za ostvarivanje zacrtanih ideja osvojih osnivača ili zbog ostvarivanja zacrtanih interesa osnivača ili njihovih mentora.

Za ove druge je sve jasno, to su interesne organizacije i one traju dok postoje interesi onih koji su se oko tih interesa okupili. Naravno, i ovde imamo dve kategorije. Kategorija onih stranaka koje su osnovane iz ličnog interesa svojih osnivača i kategorija stranaka koje su osnovane da bi sprovodile interese stranih ili domaćih mentora. Ove vrste stranaka nemaju dugi vek trajanja, traju dok ih vežu interesi.

Demokratska Stranka Srbije spada među ove prve, ona je stvorena na ideji ostvarivanja nacionalnih interesa Srba i ostalih građana Srbije. Zato toliko i traje. Da podsetim, DSS je ove godine obeležila dvadeset četiri godine od osnivanja. Naravno da su Stranci pristupali i ovi drugi, naročito kada je DSS bio među vladajućim strankama. U ovim neverovatno teškim vremenima, svi mi moramo od nečega živeti, pa razumem i te lјude koji su iz interesa ušli u DSS i razumem njihovu odluku da, takođe iz interesa, izađu iz Stranke. Razumem ih više nego one koji su ostali u Stranci i žele da menjaju ideje na kojima je DSS utemelјen. Naravno, i to rade iz interesa, ali ko im je mentor?

Dosadašnja predsednica Stranke Dr Sanda Rašković Ivić je vodila Stranku u nemogućim uslovima. Predsedništvo Stranke je skup lјudi sa različitim idejama, interesima i političkim pogledima. Jedini izlaz iz takve situacije je bio da se omoguće prevremeni izbori u Stranci i da se Stranka, na tim izborima, vrati svojim izvornim idejama. Stranačko polјe u Srbiji je široko, svako može da pronađe svoje mesto. Liberali imaju svoje stranke, evrofanatici svoje, estradni nacionalisti svoje….

DSS je državotvorna stranka, stranka koja poštuje porodicu, naciju i svakog građanina koji Srbiju smatra svojom domovinom. Koja ima program da ekonomski unapredi Srbiju i da ekonomskim napretkom utiče na stabilnost regiona. Politika ekonomskog liberalizma je politika neokolonijalizma, politika svađa i razmirica među narodima. To je politika velikog socijalnog raslojavanja. Ona je dovela do raspada Jugoslavije, ali i do raspada Evropske unije. Evropa posle Bregzita više nije ona Evropa sa početka ovoga veka.

DSS je spremna da politikom Ekonomskog patriotizma ekonomski razvije Srbiju, da građaninu i porodici vrati nadu i ponos. To treba da nam je cilј i polјe okuplјanja. To je politika koja je identična izvornim idejama DSS. Oni koji misle drugačije, neka pošteno i slobodno idu za svojim idejama, ličnim ili nametnutim, to je potpuno legitimno.

Rado ću polemisati sa svima koji drugačije misle.

Zdravko Jokić, predsednik Saveta za izbeglice, raselјena lica i regionalnu saradnju DSS
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc