andrej plenkovic
ZAGREB
- HDZ i predstavnici nacionalnih manjina danas su usaglasili tačke zajedničkog sporazuma o ostvarivanju osnovnih prava nacionalnih manjina koje će biti ugrađene u zajednički program buduće hrvatske vlade, a narednih dana će se usaglasiti programske tačke važne za svaku nacionalnu manjinu.

Predsednik HDZ Andrej Plenković je posle sastanka rekao da želi da svih osam zastupnika nacionalnih manjina podrži Vladu.

"Dogovorili smo da u idućih nekoliko dana razgovaramo sa svakim od predstavnika koji će nam reći svoje prioritetne tačke koje ćemo napraviti u sledećih 60 dana. Nakon toga ćemo se sastajati svakih šest meseci da odlučimo kako dalje", rekao je Plenković novinarima u sedištu HDZ.

Predstavnik srpske manjine Milorad Pupovac je naglasio da su usaglašene osnovne tačke zajednickog sporazuma o osnovnim pravima nacionalnih manjina koje će biti sastavni deo programa Vlade.

"One su važne za ostvarivanje konkretnih prava manjina i nadamo se da ćemo ih do kraja usaglasiti u idućih nekoliko dana te da ćemo tada dovršiti pregovore i pripremiti se za prvu sednicu Sabora. Želimo da pregovori budu završeni što pre. Što se nas tiče, verujemo da će to biti u narednih nekoliko dana", rekao je Pupovac.

Na pitanje da li je bilo razgovora o ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, Pupovac je rekao da se pričalo o osnovnim pravima manjina te da o drugim aspektima sastavljanja vlade nije bilo reči danas.

Plenković je pojasnio da su sva medijska nagađanja na tu temu "račun bez krčmara."

"Razgovora o sastavu Vlade nije bilo. O tome odlučuje onaj ko predsednici odnese dovoljan broj potpisa i tek tada će se znati tačan sastav Vlade o čemu ćete biti obavešteni", rekao je Plenković.

"Sačekajte da budu gotove sve faze pregovora i tad ćemo moći reći da smo se usaglasili za davanje poverenja Plenkoviću za mandatara, a tada će on odlučiti o sastavu Vlade", nadovezao se Pupovac.

Na pitanje da li je Most tražio da manjinci ništa ne potpisuju dok ne bude postignut dogovor HDZ-a i Mosta, Pupovac je rekao da nema takva saznanja o zahtevima Mosta, već da se razgovaralo o prioritetima važnim za nacionalne manjine, prenosi "Jutarnji list".

"Svi želimo toleranciju, međuetničku i političku. Potrebno je da se okrenemo budućnosti. Tome se trebamo posvetiti i sebe vidimo kao deo toga", rekao je Pupovac.

Što se insistiranja na dvojezičnim tablama tiče, on je rekao da su "pitanje pisma, obrazovanja i razvoja manjinskih institucija pitanja koja ravnopravno tretiramo i o svima njima razgovaramo na jednak način".

Povodom referenduma u Republici Srpskoj, Plenković je ponovio da smatra to nepotrebnim, te da Hrvatsku zanima pristupanje BiH Evropskoj uniji.

Pupovac je rekao da o referendumu u RS nije bilo reči na sastanku.

"Jako smo zainteresovani za političku stabilnost BiH i za to da sva tri naroda i dva entiteta imaju što bolje odnose te da naprave korak prema pridruživanju EU", rekao je Pupovac.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc