milorad pupovac 1 ZAGREB - Povodom reakcija koje su uslijedile na njegovu izjavu o podzastupljenosti pripadnika srpske zajednice u državnim i javnim strukturama, Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a, održao je konferenciju za medije. Kazao je da želi objasniti izjavu u kojoj je rekao da će SDSS tražiti sudjelovanje srpske nacionalne manjine u javnim poduzećima, poput HEP-a, Hrvatskih šuma i nacionalnim parkovima i tako otkloniti nesporazum kod dijela ljudi.

– Neki su mediji, u skladu s desničarskim i nacionalističkim stereotipima, poseban naglasak stavili na Hrvatske šume, suprotno činjenicama počeli podgrijavati antimanjinsku atmosferu, a neki su priču stavili u kontekst toga da „Srbi žele fotelje“ – rekao je Pupovac i zatim dodao da zastupnici SDSS-a tokom pregovora s HDZ-om nisu razgovarali o pitanju participacije u strukturama. Kako je objasnio, u ovom momentu se razgovara samo o pitanjima koja su važna za pripadnike srpske zajednice u Hrvatskoj.

– U našoj komunikaciji s javnošću ni s HDZ-om nemamo kodiranu komunikaciju koja je jedna za javnost, a onda iza toga druga vrsta komunikacije. Da smo imali, onda to što smo rekli nakon konzultacija s predsjednicom ne bismo rekli. Mi, dakle, ne sjedimo s HDZ-om s raširenim plahtama kućica koje se popunjavaju. Mi to ne radimo i nećemo raditi. Ni po nacionalnom niti po stranačkom ključu – objasnio je Pupovac i dodao da SDSS s partnerima želi razgovarati o „stvarnim i značajnim problemima Srba u Hrvatskoj i sredina u kojima oni žive“.

– To je pitanje vode, struje, cesta, zapošljavanja, razvoja, to je pitanje održivosti života u tim sredinama za sve, bili oni Hrvati ili Srbi… Za razliku od onih koji kazuju „To će raditi državne institucije“ mi kažemo naravno, ali ne onako kako su to radile do sada. Nikako ne jednoetničko zapošljavanje, nikako ne neravnopravnost između sredina u kojima živi jedna grupa građana i sredina kojima pripada druga grupa građana – rekao je Pupovac i dodao da SDSS „ni sa kim ne sjedi nad raširenim plahtama kadrovskoga plijena nakon osvojenih izbora“.

– Ono što mi želimo prekinuti jeste isključenost iz sistema donošenja odluka zajednice koju predstavljamo. Cijena isključenosti je visoka, sistemska i dugotrajna. Nažalost, oni koji nama prigovaraju da tražimo nacionalno zapošljavanje nemaju u vidu da je u tijeku nacionalno zapošljavanje, ali samo jedne nacije. I ne samo nacije, nego nacionalno stranačko zapošljavanje protiv čega mi jesmo i bit ćemo. Ako se pozabavite strukturom upravnih odbora državnih poduzeća i javnih ustanova u posljednjih nekoliko mandata, jasno ćete to vidjeti. Je li normalno i prirodno da na području Gvozda, gdje su Srbi lokalna većina, nema zaposlenih pripadnika srpske zajednice ili je brojka minimalna? Zar je moguće da na području na kojem je to stanovništvo domicilno ne postoji nitko dovoljno kvalificiran da obavlja i najniže poslove – upitao je Pupovac te zatim podsjetio da Radimir Čačić kao nekadašnji prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik Nadzornog odbora HEP-a nije mogao natjerati tu tvrtku da obavi reelektifikaciju sela koja ju godinama čekaju.

– Zato do danas imamo oko 80 sela i zaseoka koji su bez struje. Od Karlovačke županije, Ličko-senjske, Sisačko-moslavačke pa do Šibensko-kninske i Zadarske županije. Kada netko kaže to će se raditi „kroz institucije“‘, ja kažem „da, ali ne ovakve institucije, s ovakvom odgovornošću, nego s institucijama u kojima ćemo s pravom tražiti da sudjelujemo u njima“, da ne čekamo naredne četiri godine da se sljedeći priključak priključi. A da ovih 80 sela ne bi čekalo narednih deset godina da se netko u HEP-u smiluje ljudima u selima koja nemaju struje. Ti su ljudi do rata i prije rata imali struju – istaknuo je predsjednik SNV-a i nastavio kako je ista stvar s priključcima za vodu. Kao primjer je naveo sela Islam Grčki, gdje živi većinom srpsko stanovništvo, i Islam Latinski, selo s većinskim hrvatskim stanovništvom, koja iako imaju isti vodovod pod nemaju jednak pristup vodi. Naglasio je da takvo isključivanje od strane institucija ne doživljavaju samo pripadnici srpske manjine, nego i drugi.

– Ne rade oni samo tako prema Srbima, rade tako prema svakome prema kome mogu, proizvode nejednakost i neučinkovitost na svakome mjestu, osim prema onima koji su bliski Bogu i koji imaju pare. A Bog je moć, a ne pravda niti vjera – kazao je i zatim naveo primjer ilegalne eksploatacije šuma.

– Policija nekada izađe na teren i na tome cijele stvar stane. Možda su vlasnici Srbi, ali to su hrvatske šume, to je hrvatsko bogatstvo, tako stoji u našem Ustavu, da je RH suverena nad svojim šumama i vodama, ali nije ona nego pljačkaš. Zašto Hrvatska to ne štitit? Zato što je srpsko pa se može pljačkati. A kada mi kažemo da želimo to spriječiti, onda kuka i motika. A oni koji kažu da „neće za foteljama“, a što drugo rade nego popunjavaju križaljke s foteljicama, i uredno šute i mudruju o reformama – objasnio je predsjednik SNV-a, koji se zalaže da za prestanak zapošljavanja stranačkih kadrova, već onih sposobnih i kvalificiranih za kreiranje boljih politika.

Pupovac je podsjetio i da je Hrvatska 2011. godine donijela akcijski plan kao uvjet za pristup EU koji je podrazumijevao da se od 2011. do 2014. poveća udio zaposlenih pripadnika manjina u državnoj upravi sa 4,4 posto na 5,5, posto. No umjesto da se dogodilo povećanje, zastupljenost je pala na tri, a prema posljednjim procjenama i na 2,5 posto.

Izabrani zastupnik SDSS-a Boris Milošević naglasio je kako Ustav RH jamči ravnopravnost svih nacionalnih manjina, odnosno da zabranjuje diskriminaciju. Rekao je i kako je Hrvatska dužna poštovati i međunarodne pravne akte poput Okvirne konvencije o pravima nacionalnih manjina koju je ratificirala 1997. godine.

– Svaka mjera koju neka država potpisnica ove Konvencije poduzme, a pri tom smatram i mjere pozitivne diskriminacije, ne smatraju se činom diskriminacije ni prema kome. Pozitivna diskriminacija je afirmativna mjera kojom se želi određenu skupinu staviti u poziciju prednosti kako bi se ispravila uočena nejednakost. Afirmativne mjere poput nje ne znače automatski zapošljavanje po bilo kojem ključu, svatko mora ispunjavati određene uvjete za to radno mjesto. Osoba mora ispunjavati sve formalne uvjete – kazao je Milošević.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

uspomene-djeda-radeUspomene djeda Rade
DVOR NA UNI - Nedaleko Dvora, u Ćorama, prva naseljena kuća s desne strane je ona Rade Savića. Kada dolazite u selo Ćore, djeda Radu obavezno ćete zateći...
u-sumi-na-podrucju-petrinje-pronadjena-ubojita-sredstvaU šumi na području Petrinje pronađena ubojita sredstva
PECKI - U mjestu Pecki, na petrinjskom području, u šumi su pronađena odbačena razna ubojita sredstva. Dolaskom policijskog službenika protueksplozijske...
dusan-vuckovic-iz-trnovca-samovanje-srca-udarnickogDušan Vučković iz Trnovca: Samovanje srca udarničkog
TRNOVAC - Pišući o sudbinama i životu povratnika na Baniji i Kordunu, susretali smo ljude različitih zanimanja i profesija - od poljoprivrednika, kovača,...
nova-zaposljavanja-u-drvnom-centru-glinaNova zapošljavanja u Drvnom centru Glina
GLINA - Otvaranjem novog pogona kogeneracije u drvnom centru, Glina postaje prvi energetski neovisni grad u Hrvatskoj. Tako su stvoreni i preduvjeti za...

Društvo

optimizam-u-devedeset-i-drugojOptimizam u devedeset i drugoj
BENKOVAC - Pored benkovačkog hrama posvećenog Svetom Jovanu Krstitelju, koji datira još iz davne 1590....
obiljezena-75-godisnjica-proboja-na-petrovoj-goriObilježena 75. godišnjica proboja na Petrovoj gori
PETROVA GORA - Podno spomenika Vojina Bakića na Petrovoj gori danas je obilježena godišnjica...
veljun-do-mostica-u-dva-puticaVeljun: Do mostića dva putića
VELJUN - Za vrijeme prošlotjedne komemoracije u Veljunu lokalni stanovnici obraćali su se saborskom...

Novosti

strbac-zagreb-uz-pomoc-zakona-nastavlja-progon-srbaŠtrbac: Zagreb uz pomoć zakona nastavlja progon Srba
BEOGRAD - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni je da je tihi...
hho-pokusao-demantovati-brojku-od-67-496-izbrisanih-srbaHHO pokušao demantovati brojku od 67.496 izbrisanih Srba
ZAGREB - Iako se činilo da je nedavni tekst u zagrebačkim "Novostima" o više od 67.000 Srba izbrisanih...
alo-hrvati-iskopavaju-i-pale-kosti-mrtvih-srbaALO: Hrvati iskopavaju i pale kosti mrtvih Srba!
KNIN - Srpska groblja u Kninu prekopana, a kosti spaljene! Kako „Alo!“ saznaje, u poslednjih deset dana...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

banijac-milan-pribicevic-inspiracija-americkoj-umetniciBanijac Milan Pribićević inspiracija američkoj umetnici
BEOGRAD - U Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu u toku je izložba "Srbija, rat i plakat...
veljko-ostojic-uspomene-nekeVeljko Ostojić: Uspomene neke
Bio sam u rodnom krajuNašao sam kuću staru,Banijaca nema višePo svijetu se raselišeOj Banijo tebi...
kuca-kulture-u-bjelovaruKuća kulture u Bjelovaru
BJELOVAR - U Bjelovaru je otvorena Kuća kulture srpske zajednice grada Bjelovara i...
prividi-1Prividi (1)
Prividi se i pričuje neuku čovjeku vrlo lako. Ali hoće i učenome da se priviđa i pričuje. Ovo sam ja...

Oluja

srbi-da-plate-uklanjanje-ostataka-domova-spaljenih-u-olujiSrbi da plate uklanjanje ostataka domova spaljenih u "Oluji"
GOSPIĆ - Srbima izbjeglim iz Gospića stigli su računi u iznosu od 700 do 2.700 evra koje bi trebalo da plate Hrvatskoj kako bi tamošnje komunalne službe...
kako-je-bivsi-pripadnik-hrvatske-vojske-pomogao-naslednicima-ubijenog-srbinaKako je bivši pripadnik hrvatske vojske pomogao naslednicima ubijenog Srbina
Slučaj Janka Ćakića iz okoline Kistanja, čija je porodica ovih dana uspela da u Županijskom sudu u Bjelovaru dobije odštetu od 108.000 evra zbog ubistva...
general-sreto-malinovic-krajina-je-izdana-i-prodataGeneral Sreto Malinović: Krajina je izdana i prodata
BEOGRAD - General Sreto Malinović je ratni heroj, odlikovan medaljom časti. Za ovu zemlju je tokom ratnih godina, ali i van njih, uradio mnogo.Međutim,...

Politika

lokalni-izbori-sdss-osvojio-najvise-glasova-srbaLokalni izbori: SDSS osvojio najviše glasova Srba
ZAGREB - Rezultati lokalnih izbora pokazali su da je SDSS ostao najjača srpska stranka, ali i da će njen vrh, i pored osvajanja nekih novih pozicija,...
bjelajac-mijenja-rkmana-na-mjestu-dozupana-tepsic-i-arbutina-u-drugom-kruguBjelajac mijenja Rkmana na mjestu dožupana, Tepšić i Arbutina u drugom krugu
DVOR NA UNI - Bogdan Rkman, dosadašnji dožupan Sisačko-moslovačke županije, izgubio je od Dušana Bjelajca iz DSS-a, a SDSS je, prije svega zahvaljujući...
pupovac-srbi-ulaze-u-deset-zupanijaPupovac: Srbi ulaze u deset županija
ZAGREB - Predsednik Srpskog narodnog veća i potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac kaže za RTS da su rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj veoma dobri za...