kolinda grabar kitarovic BEOGRAD - U Evropskoj uniji uporno ćute na otvorenu netrpeljivost Hrvatske prema Srbima i svemu što dolazi iz Srbije, a koju je Zagreb praktično podigao na nivo zvanične državne politike.

Brisel je ostao nem i na poslednji skandalozni gaf hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović koja je čak i srpske čokoladice proglasila - nepoželjnim?!

Prilikom posete Dubrovniku u utorak povodom Dana dubrovačkih veterana, Grabar Kitarovićeva je podelila mališanima u jednom vrtiću čokoladice srpskog "Pionira", što je izazvalo bes pojedinih roditelja i dela hrvatske javnosti. Ona je najpre poručila da je važan human gest a ne da se "čokoladici prebrojavaju krvna zrnca", da bi se kasnije izvinila zbog deljenja srpskih slatkiša!

Da stvar bude još gora, skandal se dogodio dan nakon što je novi hrvatski premijer Andrej Plenković (HDZ), umesto da osudi podizanje spomenika u Jasenovcu s natpisom "Za dom spremni", čitav slučaj samo nazvao "delikatnim". On je najavio osnivanje komisije koja će se baviti "osetljivim simbolima", što su čak i njegovi politički oponenti u Hrvatskoj nazvali neprimerenim. Ali ne i EU.

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže, za "Novosti", da ovaj poslednji potez najbolje govori o stanju u hrvatskom društvu:

- Njima su sporne čak i srpske čokolade. Onda su sigurno sporni i Srbi.

NISMO U RATU
Nismo u ratu i u 21. smo veku. Čokoladice je distribuiralo preduzeće iz Vukovara, gde je svako radno mesto važno. Ne treba oko tih čokoladica praviti nikakvu dramu - poručili su iz Kancelarije hrvatske predsednice za "Novosti".
Za potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića izjava hrvatske predsednice je jasan pokazatelj da srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj. On naglašava da u Srbiji posluje više hrvatskih kompanija nego što srpskih proizvoda ima na rafovima prodavnica u susednoj državi:

- O kakvoj normalizaciji u regionu možemo da govorimo ukoliko etničku netrpeljivost izaziva čak i jedna čokoladica? Čak i kada bismo govorili o neekonomskim kategorijama, u diskursu Kitarovićeve, čokoladice o kojima je govorila proizvedene su u multietničkoj Subotici, gde živi najveći procenat Hrvata u Srbiji.

Ministar Aleksandar Vulin tvrdi da je ovo primer neshvatljivog rasizma:

- Kako je jedna čokoladica veće zlo od ustaške zastave?

"Čokolada" je bila glavna tema i u Skupštini.

- Hrvatski identitet počiva na antisrpstvu. Dok Todorić kupuje sve trgovinske lance kod nas, jedna srpska čokolada kod njih izaziva histeriju - tvrdi Boško Obradović, lider Dveri.

Vojislav Šešelj kaže da je on Kolindi poslao šleper čokoladica:

- Odnela ih je u srpski Dubrovnik i podelila srpskoj deci - ironičan je vođa SRS.
 
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc