zds jasenovac NOVA GORICA - Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da se spomen - ploča hrvatskim veteranima u Jasenovcu, na kojoj je uklesan ustaški pozdrav "Za dom spremni" ne može tek tako ukloniti, ako je zakon ne zabranjuje.

Hrvatska je pravna država i mora poštovati zakone i propise, rekla je Grabar Kitarović i dodala da je na vladi i Ministarstvu uprave da odrede "šta i kako dalje".

"Ukoliko ste pravna država, onda poštujete zakone i propise. Činjenica je da je pozdrav, odnosno sam logo regulisan propisom. To je na Ministarstvu uprave i vladi da odrede što i kako dalje. Ne možete samo tako ukloniti ploču ukoliko nju sam zakon ne zabranjuje", rekla je hrvatska predsednica.

Dodala je da je njen stav poznat, i što se tiče pozdrava "Za dom spremni", i što se tiče svih totalitarizama kroz koje je Hrvatska prolazila poslednjih godina.

Smatra dobrom odlukom premijera Andreja Plenkovića o osnivanju komisije koja bi trebalo da analizira i predloži rešenje tog pitanja.

Kitarović je, nakon obeležavanja 25. godišnjice osnivanja Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u Velikoj Gorici rekla da bi volela da se ta komisija zadrži na, kako je rekla, istorijskim i stručnim činjenicama, a ne da sve postane široka javna rasprava "u kojoj ćemo se ponovno iscrpljivati oko pitanja prošlosti", preneo je hrvatski t-portal.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Banija Online zadržava pravo brisanja komentara sa neprikladnim sadržajem!
reklamirajte se cbc