nova levica
ZAGREB
- U Zagrebu je u nedelju osnovana Nova levica, stranka za demokratiju i održivi razvoj, koja je sudeći po osnivačkoj skupštini postala ozbiljni konkurent SDP-u. Za predsednika stranke izabran je istoričar Dragan Markovina, a u vođstvu su i Zoran Pusić, Nadežda Čačinović, Rada Borić, Vesna Teršelić i Nikola Devčić.

Na osnivačkoj skupštini okupio se veliki broj istaknutih levih intelektualaca, među kojima i bivši hrvatski predsednik dr Ivo Josipović i predsednik SNV-a Milorad Pupovac. Podršku novoj levoj stranci između ostalih je dao i najstariji partizan, stogodišnji Juraj Hrženjak.

- U Hrvatskoj militantni nacionalizam preti rehabilitaciji ustaštva, a mi želimo da stvorimo modernu državu u kojoj će građani biti na prvom mestu - rekao je Dragan Markovina, ponudivši saradnju svim levim strankama u Hrvatskoj. Novi predsednik smatra da je rast klerikalizma i socijalno raslojavanje pretnjma hrvatskom društvu, a da je želja Nove levice da nacionalizam neće biti tema o kojoj će večno da se raspravlja.

Poznati borac za ljudska prava Zoran Pusić rekao je da danas nije lako osnovati stranku levice, a da joj je cilj borba za pristojno društvo, neopterećeno mitovima, zatucanošću, netrpeljivošću.

U prepunoj dvorani Novinarskog doma najčešće se čulo da je cilj nove stranke promeniti Hrvatsku, omogućiti drugačiji politički govor i dostojanstveni život radnicima.

JEDEM SRPSKE ČOKOLADICE

Hrvatski premijer Andrej Plenković, gostujući u televizijskoj emisiji "Nedeljom u dva", izvinio se zbog table u Jasenovcu, ali izrazio i solidarnost sa pripadnicima HOS-a zbog kojih je tabla postavljena.

- Žao mi je što je to urađeno u Jasenovcu - rekao je Plenković i poručio da jede srpske čokolade, a da je isti paket kao onaj u Dubrovniku, sa "Pionirovom" čokoladom dobio njegov sin kome je u nedelju bio rođendan.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc