miodrag linta
BEOGRAD
- Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izražava zaprepaštenje saopštenjem hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova u kojem je osudilo poruke mira, saradnje i zajedništva izaslanika premijera Srbije Vladimira Božovića na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu. Navedeno ministarstvo je iznijelo besmislenu i lažnu tezu da je Vladimir Božović u svom govoru tobože zagovorao rat, podjele i sukobe samo iz razloga jer je rekao da će Srbija, kao matična država, braniti svim raspoloživim sredstvima prava preostalih Srba kada god budu ugrožena. Jasno je kao dan da je Vladimir Božović mislio da će Srbija prava svojih sunarodnika braniti raspoloživim političkim, diplomatskim, pravnim i drugim demokratskim sredstvima.

Linta ističe da su postale već tragikomične izjave hrvatskih zvaničnika i institucija da je Milošević glavni krivac za rat devedesetih godina u Hrvtaskoj, kao i da je on tobože iznosio laži o ugroženosti Srba u Hrvatskoj. Brojne činjenice jasno pokazuju da su Srbi dolaskom na vlast proustaškog režima Franje Tuđmana bili istinski ugroženi. Glavni krivac za rat bila je Tuđmanova politika oživljavanja ustaštva i stvaranja etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba. Takođe, brojne činjenice jasno pokazuju da su preostali Srbi u Hrvatskoj ugroženi jer sve hrvatske vlasti od završetka do danas krše njihova ljudska i nacionalna prava, ne obračunavaju se sa ustaštvom i zanemaruju ekonomski razvoj krajiškog područja. Preostali Srbi u Hrvatskoj ne mogu slobodno da koriste srpski jezik i ćirilicu i žive u stalnom strahu, posebno u hrvatskim gradovima, da slobodno ispolje svoju nacionalnu i vjersku pripadnost.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc