pupovac orepic
ZAGREB
- Prije nekoliko dana je održan sastanak zastupnika SDSS-a s ministrom unutrašnjih poslova Vlahom Orepićem. Razgovarano je terenskim provjerama prebivališta i brisanje građana iz evidencije. Ministru su izloženi prigovori na postupanje policije kao i realni problemi Srba povratnika na području PPDS-a. Jedan od tih problema a vezan je uz terenske provjere je činjenica da stariji povratnici zimi znaju otići izvan Hrvatske kod djece, a mlađi radno sposobni kad se zaposle i rade. I odlazak kod djece da bi se uslovno “prezimilo” i zaposlenje uglavnom su van mjesta u kojima im je prebivalište, te ih zbog toga pri terenskim provjerama policija ne pronalazi kod kuće.

Na sastanku je zastupnicima rečeno kako MUP nastavlja s terenskim provjerama i jedan od ciljeva ministra Orepića je da se obrišu sva „lažna“ prebivališta. U samom postupku odjave prebivališta po službenoj dužnosti policija mora utvrditi da li osoba živi ili ne živi na prijavljenoj adresi. To će utvrditi terenskom provjerom. U samom postupku se na kraju donosi rješenje o odjavi koje je odmah izvršno s danom dostave, što znači da od tog trenutka se osoba može odjaviti sa dotadašnjeg prebivališta. Ne postoji mogućnost žalbe već se samo može pokrenuti spor pred upravnim sudom. Ako se ne zna gdje je osoba, dostava se obavlja na oglasnoj ploči.

Važnost teme sastanka inicirala je pravnu službu Kluba SDSS-a da sunarodnicima, kako bi izbjegli neugodnosti, uputi nekoliko praktičnih i veoma značajnih preporuka i informacija:

Kako bi se izbjegle neugodne situacije sa odjavljenim prebivalištima – svi koji privremeno napuštaju svoje mjesto prebivališta na dulje vrijeme (radi odlaska kod djece u inozemstvo ili na rad) trebaju se javiti najbližoj policijskoj stanici koja je nadležna za njihovo mjesto prebivališta. Iako to nije zakonska obaveza, javljanje policiji je svrsishodno jer prilikom terenske provjere znaće se gdje dotično lice boravi i neće biti brisano. Kako je riječ uglavnom o starijim sunarodnicima koji povremeno odlaze kod rodbine, oni mogu računati na informacje i praktičnu pomoć naših stranačkih aktivista, članovi vijeća srpske nacionalne manjine, članovi manjinskih i drugih udruženja, načelnika i zamjenika načelnika, dožupana….

Prema zakonu građani su dužni prijaviti odlazak iz RH kada privremeno odlaze iz Hrvatske na dulje od godinu dana, a razlog nije trajnog karaktera, odnosno građanin se namjerava vratiti. Ako se prijave, neće biti odjavljeni sa svog prebivališta.

Ako se odlazi na kraće od godinu dana nema obveze prijave, ali se može izvršiti prijava MUP-u kako policija ne bi greškom izvršila odjavu i brisanje.

Smatra se da osoba boravi izvan Republike Hrvatske duže od godinu dana i u slučaju kada ona povremeno dolazi u Republiku Hrvatsku, ali u godinu dana ne boravi u Republici Hrvatskoj ukupno više od tri mjeseca. Što znači, ako osoba godišnje boravi u Hrvatskoj duže od tri mjeseca ima zakonsku osnovu da ima prebivalište u Hrvatskoj i osobnu iskaznicu sa adresom u RH.

Svi koji su do sada brisani zbog privremene odsutnosti se mogu nakon što se vrate ponovno prijaviti na svoju adresu. Oko ponovne prijave ne bi trebalo biti problema. Molimo da svaki problem prijavite na Klub SDSS-a ili ured SNV-a, stoji u preporukama iz saborskog Kluba SDSS-a.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc