boris milosevic
ZAGREB - Saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević u četvrtak je u ime Kluba zatražio pauzu u saborskom radu. Razlog su provale u pravoslavne crkve na području grada Drniša.

Prije mjesec dana provaljena je Crkva sv. Velikog mučenika Georgija u Kriškama i Crkva Svetog velikomučenika Georgija u Velušiću, to su dvije crkve koje su provaljene istovremeno. Petnaestak dana nakon toga Policijska postaja u Drnišu je utvrdila da između nedjelje 6.3. i srijede 8.3. provaljeno u pet pravoslavnih crkvi na području Drniša i to u Baljcima, Štikovu, zaseoku MIočiću i Kanjanima, te opet Crkva Svetog velikomučenika Georgija u Kriškama.

Nakon toga imamo provalu u selu Vrbniku gdje u noći između 9. i 10.3. dakle par dana nakon ovih pet crvki provaljena i Crkva sv. Nikole u selu Vrbnik. 19.3. policija je izašla i utvrdila da je provaljena i Pravoslavna crkva u Medviđoj.Nakon toga u noći između 20. i 21.3. vandali su ponovno provalili crkvu u Miočiću i opet je po treći put provaljena crkva u Kriškama, dakle Crkva Svetog velikomučenika Georgija.

Osobno sam sa njegovim preosveštenstvo Episkopom dalmatinskim gospodinom Fotijom obišao neke crkve koje su provaljene. Dakle materijalna šteta je neznatna, provaljena su samo vrata, nije ukradeno ništa.

Iz toga je vidljivo da se tu ne radi o provalama radi materijalne koristi, dakle tri puta je provaljena ista crkva u kojoj ništa nije ukradeno u kojoj zapravo ni nema ništa ukrasti, ali meta napada su pravoslavne crkve, bogomolje, duhovnog i kulturnog nasljeđa Dalmacije. Ovo je čin vrijeđanja časti i dostojanstva pravoslavnih vjernika koji izazivaju strah i zabrinutost ljudi u tom kraju.

Stoga ja koristim ovu priliku i govornicu da osudim taj čin, te provale i da izrazim svoju osobnu zabrinutost jer imamo manje u mjesec dana imamo devet provala koje zapravo nisu provale radi stjecanja materijalne koristi. Ja vjerujem da policija poduzima sve što može, ali ipak apeliram na ministra Orepića i na policiju, Policijsku upravu Šibensko-kninsku da pojača svoje napore otkrivanju počinitelja ovih nedjela.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc