zagreb
ZAGREB
- Poslanici opozicionog SDP-a u hrvatskom Saboru zatražili su raspravu o vladinom ignorisanju učestale zloupotrebe ustaškog pozdrava "Za dom spremni", javila je "Hina".

Interpelaciju je podnelo 28 zastupnika SDP-a koji smatraju da vladu treba obavezati da svojim delovanjem spreči korišćenje simbola i pozdrava koji su u Hrvatskoj zabranjeni Ustavom, zakonom i jasnom sudskom praksom.

SDP-ov zastupnički klub podseća da je već intervenisao kada je u novembru prošle godine u Jasenovcu podignuta spomen-ploča HOS-a sa uklesanim ustaškim pozdravom "Za dom spremni" i da je pred skupštinskim Odborom za Ustav pokrenuta rasprava na tu temu, ali je ona ubrzo rezultirala zaključkom kojim se ističe da postavljanje ploče vređa sve žrtve tog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima.

SDP konstatuje da sporna spomen-ploča nije uklonjena, da je nedelovanje vlade i relativizacija ustaških zločina u društvu dovela do toga da Koordinacija jevrejskih opština bojkotuje obeležavanje Dana sećanja na žrtve Holokausta i narušavanja međunarodnog ugleda Hrvatske.

Saboru predlažu zaključke kojima će utvrditi da je pozdrav "Za dom spremni" korišćen kao službeni pozdrav ustaškog pokreta i totalitarnog režima NDH, i da je vlada dužna da u roku od osam dana ukloni spomen-ploču poginulim hrvatskim veteranima i pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s rečima "Za dom spremni", i da u roku od 15 dana pokrene postupak nadzora nad registrovanim pravnim licima koja u svom nazivu ili simbolima koriste reči "Za dom spremni" i od njih zatraži promene statuta.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc