miodrag linta
BEOGRAD
- Za šest dana, 21. maja, u Hrvatskoj će biti održani lokalni izbori. Na izbornim listama nalaze se i predstavnici Srba zbog čega je važno da Srbi u što većem broju izađu i glasaju za svoje predstavnike, rekao je za RTS predsednikom Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Učešće Srba na lokalnim izborima je važno zbog toga što se Srbi u Hrvatskoj nalaze u teškoj situacijhi zbog rehabilitacije ustaške ideologije rekao je gostujući u Dnevniku Miodrag Linta.

"Važno je da Srbi izaberu svoje predstavnike u lokalnim samoupravama kako bi rešavali probleme na lokalnom nivou ali i da bi zaustavili dalje iseljavanje. Veliki broj stvari važnih za svakondevni život rešava se upravo na lokalu", kaže Linta.

Pravo glasa na izborima sledeće nedelje imaju svi hrvatski državljani koji imaju važeću ličnu kartu i prebivalište.

"I oni Srbi koji su prijavili privremeni odlazak iz Hrvatske na pet godina i žive u Srbiji, Republici Srpskoj i trećim zemljama takođe imaju pravo glasa na lokalnim izborima", rekao je Linta.
Video: RTS
Državna delegacija Hrvatske odala je počast ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu što je, prema rečima Linte, još jedna loša poruka i zastrašivanje Srba koji žive u Hrvatskoj.

"Šalje se veoma loša poruka jer su tamo ubijeni ustaški zločinci. Dodatno lošu sliku sliku poslala je državna delegacija Hrvatske koja je vence položila na ploču sa natpisom 'U čast i slavu poginulim hrvatskim vojnicima' i time odaje počast jednoj propaloj fašističkoj tvorevini kakva je bila NDH. Na to bi trebalo pre svega da reaguje EU i Brisel jer se do sada nisu jasno ogradili od fašističke retorike koja se sve češće čuje u Hrvatskoj", rekao je za RTS predsednikom Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc