predrag stromar
ZAGREB - Predrag Štromar iz HNS-a, budući potpredsednik rekonstruisane hrvatske vlade, izjavio je da će sa ulaskom te stranke u vladu pitanje spomen-ploče s ustaškim pozdravom "za dom spremni" u Jasenovcu biti završeno u naredne dve sedmice.

"To ćemo dogovoriti naredne sedmice. Druge sedmice ćemo sa tim završiti", rekao je Štromar novinarima u Saboru.

HNS se od početka zalagao za uklanjanje te spomen-ploče, ili bar uklanjanje ustaškog pozdrava.

Na to je reagovao Hrvoje Niče, predsednik ultradesne Hrvatske stranke prava Ante Starčević, koji je uputio otvoreno pismo u kojem tvrdi da je to bio jedan od uslova najnovijih partnera HDZ-a.

"Ulaskom HNS-a u vladu Plenković ima alibi za uklanjanje ploče u Jasenovcu", naveo je Niče u saopštenju.

Naveo je da su narodnjaci uspeli da u svojim strukturama pronađu stranačko telo koje će ipak obezbediti koaliciju s HDZ-om.

"Iako je reč o apsolutno neprirodnoj koaliciji gledajući strukturu birača koji poverenje poklanjaju tim strankama, na političkoj sceni možemo odahnuti što se takav scenario napokon dogodio. Hrvatski narod sada napokon zna s kim i s čim ima posla", naveo je Niče.

Ući u koaliciju sa strankom koja je, kako kaže, Hrvatsku optužila za agresiju na BiH, samo je potvrda teze o nedostatku bilo kakvog nacionalnog osećaja kod onih koji trenutno vode državu, a itekakvog obilovanja osećaja o privatnim interesima.

"Nakon velike ljubavi sa SDSS-om, očito je na red došla i simbioza s HNS-om kao čin koji bi trebao ugušiti desnicu u celini na hrvatskoj političkoj sceni", naveo je Niče.

Dodao je da je jedan od uslova najnovijih HDZ-ovih partnera i uklanjanje spomen-ploče za poginule pripadnike HOS-a, odnosno, kako navodi, uklanjanje "zakonom legitimne oznake UDHOS grada Zagreba" čiji je integralni deo pozdrav "za dom spremni".
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc