dss konferencija
VUKOVAR - Rukovodstvo Demokratskog Saveza Srba (DSS) održalo je u utorak 27.06.2017. godine konferenciju za medije u Vukovaru povodom obilježavanja godišnjice rada stranke.Predsjednik Jovica Radmanović osvrnuo se na rad u protekloj godini naglasivši da je osnovano 15 stranačkih odbora, te je 10 u fazi osnovanja. U sredinama u kojima je DSS predložio svoje kandidate na proteklim lokalnim izborima postignuti su odlični rezultati. DSS ima dožupane u Požeško-slavonskoj županiji, Miroslava Grozdanića i Sisačko-moslavačkoj županiji dr. Dušana Bjelajca, zamjenika načelnika u D. Kukuruzarima, vijećnike u Okučanima, Dvoru, Glini, Ogulinu, Benkovcu, Gračacu, Plaskom, Krnjaku, Vojniću, itd..

Najvažnija DSS-ova osvojena pozicija je zamjenik gradonačelnika Vukovara koju vrši Srđan Milaković.Zamjenik predsjednika Srđan Milaković istakao je kako su i danas prisutni brojni problemi srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj ali i da je danas prioritet ostati i opstati. Milaković je ukazao i na pojavu koja traje godinama, a kroz koju se favorizuje Srpsko narodno vijeće (SNV) na štetu ostalih udruženja sa srpskim predznakom u Hrvatskoj poput ZVO-a, SDF-a, Prosvjete i Privrednika.


DSS je rezultatima na lokalnim izborima stvorio uvjete za razbijanje političkog monopola kojeg je imao SDSS. Sada nam je neophodno mijenjati institucije srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, rekao je Milaković podsjećajući kako DSS-u u trenutku osnivanja niko nije davao nikakve šanse i da su ih svi smatrali kao još jednu novu političku stranku.


Siniša Ljubojević je istakao je da u Hrvatskoj, kada je riječ o srpskoj nacionalnoj manjini, danas na sceni polarizacija između SDSS-a i DSS-a. Podsjetio je i da je do 1941. godine u Hrvatskoj živjelo do milion Srba te da se ta brojka danas realno kreće od 150-170 hiljada.


Politički predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj vodili su do sada Srbe ka getoizaciji i asimilaciji. Naš je cilj integracija Srba u opšti i društveni život u Hrvatskoj. Cilj nam je da Srbi u Hrvatskoj ostanu, opstanu i razvijaju se, rekao je Ljubojević koji za većinu problema pripadnika srpske nacionalne manjine odgovornim smatra dosadašnje predstavnike koji su trgovali sa svim Vladama, ali rezultate trgovine narod nije osjetio.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc