Panorama Krajiskih Pjesnika 2 NOVI SAD - Na ''Prolećnim Brankovim danima 2016'', u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, sa puno publike, predstavlјena je ''Panorama krajiške poezije'' Mirka Vukovića, koju je štampala izdavačka kuća Art-print iz Banjaluke. U programu su učestvovali pesnici Ranko Preradović, Milan Rakulј, Nikola Paripović i Mirko Vuković. Dramski umetnici Nikolina Spasić i Milan Novaković kazivali su pesme zastuplјenih srpskih krajiških pesnika: Ranka Risojevića, Stevke Kozić Preradović, Bore Kapetanovića, Dragane Kragulј, Branimira Kršića i Tanje Stupar Trifunović.

U pozdravnom slovu, Nenad Grujičić, direktor Brankovog kola, istakao je značaj pojavlјivanja i promovisanja ''Panorame krajiških pesnika'' na ''Prolećnim Brankovim danima 2016'', koja sadrži 94 autora, i dolazeći iz ijekavskog milјea srpskog jezika, predstavlјa nesporno otkriće i veliko osveženje na ukupnoj mapi naše poezije.

Panorama Krajiskih Pjesnika 1 Najstariji među prisutnim pesnicima, Ranko Preradović, sastavlјač ''Panorame poslijeratne krajiške poezije'' daleke 1970. godine u izdanju čuvenog banjolučkog časopisa ''Putevi'', koja je bila svojevrsni predložak novom projketu Mirka Vukovića, govorio je o tome kako se dogodilo da u njegovoj panorami, koju je sastavio kao dvadesetšestoogodišnjak, sticajem čudnih okolnosti nisu se našli Branko Ćopić, Skender Kulenović i Dragan Kolundžija. Naime on je iz Banjaluke tada uputio pisma trojici velikana naše književnosti, ali mu oni nisu odgovorili. Mlad, Preradović je smatrao da time odbijaju učešće u panorami takvoga naslova. Međutim, kasnije mu je Skender Kulenović rekao da je zagubio to pismo i da nije stigao da mu odgovori da ustvari pristaje.

Priređivač nove, nakon 45 godina, panorame krajiških pesnika, Mirko Vuković, rekao je da je njegov koncept panorame (koja je ustvari svojevrsna antologija), zasnovan na određenju projekta ''Književnost Krajine danas i ovdje'' – dakle u krajiškom milјeu Republike Srpske. U panoramu su uklјučeni samo živi autori, oni koji pišu i rade na pomenutom geografskom prostoru. U panoramu nisu ušli pesnici krajiškog porekla koji žive u drugim sredinama.

Program je bio muzički ukrašen i nastupom mlade pijanistkinje Jovane Krmpotić iz muzičke škole ''Isidor Bajić'' u Novom Sadu, koja je u uvodnom delu svečanosti izvela tri kompozicije Vilijama Džiloka. ''Prolećni Brankovi dani 2016'' nastavlјaju se danas na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, u programu ''Pesnička radionica'', gde će sa studentima srpske književnosti, na času kreativnog pisanja, nastupiti Dragoslav Dedović, srpski pesnik i prevodilac, koji živi i radi u Nemačkoj.

banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc