Nenad Grujicic i Milos Bjelanovic direktor Zemunske gimnazije
ZEMUN
- U čuvenoj Zemunskoj gimnaziji svečano su zatvoreni ''Prolećni Brankovi dani 2016'' na dan rođenja Branka Radičevića, po novom kalendaru, 28 marta. Ova prolećna manifestacija je započela je u najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima, 15. marta, na dan Brankovog rođenja po starom kalendaru. Između ova dva datuma održani su brojni programi i sadržaji u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu.

Aleksije (Branko) Radičević rođen je u Slavonskom Brodu 1824. godine, odakle je s porodicom prešao Zemun 1830. godine, gde je učio dve godine srpsku i tri nemačku osnovnu školu, a potom s bratom Stevanom 1835. godine upisao karlovačku gimnaziju.

Na svečanosti u Zemunskoj gimnaziji, skup je pozdravio Miloš Bjelanović, istakavši značaj obeležavanja godišnjice Brankovog rođenja u Zemunu, u saradnji sa Brankovim kolom. Nenad Grujičić, direktor Brankovog kola, održao je besedu ''Branko u Zemunu'', naglasivši da je Aleksije Radičević, po zapisu njegovog oca Todora, ''pametstvovanje imao osobito jako i sve je lako mogao shvatiti'', a dar za pesnički jezik pokazivao često. Na poziv nastavnika nemačkog jezika da na srpski prevede: ''Leptir leti'', budući poeta je rekao: ''Nemci ne kažu – leptir leti, već – leptir se leprša!'' A onda je pravilno preveo na nemački: ''Der Schmetterling flattert!''

U svečanom programu u zemunskoj gimnaziji učestvovali su pesnici: Raša Popov, Manojle Gavrilović, Andrej Jelić Mariokov, Ivan Lalović i Ivan Despotović. Ugledna dramski umetnici, Vesna Čipčić i Vico Dardić, kazivali su poznate ''Vragolije'' Branka Radičevića i ''Uzalud je budim'' Branka Milјkovića. Talentovana mlada glumica Una Đelošević interpretirala je čuvenu ''Prolećnu pesmu'' Desanke Maksimović. Hor zemunske gimnazije, pod rukovodstvom Anđe Lazović izveo je četiri Brankove poznate pesme ''Brankovo kolo'', ''Na studencu'', ''Ukor'' i ''Pevam danju''.
U interpretaciji talentovane učenice Zemunske gimnazije, Teodore Miklušev, ponovo su izvedene Brankove ''Vragolije'', a daroviti đak gimnazije Dimitrije Karanović rekao je deo nezaboravne poeme ''Stražilovo'' Miloša Crnjanskog. Zatim je i folklorna družina Zemunske gimnazije, pod rukovođenjem Dragane Adžić, izvela ''Brankovo kolo'', deo ''Đačkog rastanka''.

Ovaj svečani program, nastavak je dugogodišnje saradnje Zemuna, Sremskih Karlovaca i Novog Sada. Još 1986. godine ovu saradnju su pokrenuli Raša Livada, David Albahari, Dušan Batinica i Stevan Radovanović, iz Zemuna, i Nenad Grujičić, Pavle Štraser i Bogdan Vinokić, iz Sremskih Karlovaca i Novog Sada. Pre tri decenije, u organizaciji Brankovog kola, u Zemunskom muzeju održana je najveća ikad izložba o životu i delu Branka Radičevića.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc