Gajkov pjesnicki sesir 4
MODRIČA - U Srpskom kulturnom centru u Modriči svečano je uručena nagrada "Gajkov pjesnički šešir" Nenadu Grujičiću za knjigu pesama "Svetlica", u izdanju beogradske Prosvete.

Ova nagrada se dodeljuje već osmu godinu kao uspomena na pesnika Zdravka Popovića Gajka (1951-2008). O nagrađenoj knjizi govorio je predsednik żirija Marko Marulović, ističući lepotu i osobenost pesničkog govora Nenada Grujičića, inače veoma  mnogo nagrađivanog pesnika.

Laureat je zahvalio na retkom pesničkom priznanju naglašavajući orfejsku slobodu Popovićevog javnog kazivanja poezije. Rekao je da bi mnogi mrgodni savremeni pesnici mogli štošta naučiti od pesnika kojem je Modriča osnovala manifestaciju "Gajkovo pesničko proleće".

 Nenad Grujičic je uz aplauze kazao tri svoje pesme: "Nikoljdani", "Životni manifest"  i "Radosnik". Potom je Grujičiću uručena i plaketa ove manifestacije namenjena Brankovom kolu kao instituciji koja povezuje ekavski i ijekavski prostor srpskog pesničkog jezika u jedno.  

Pri tom je premijerno prikazan video snimak  pesničkog nastupa Zdravka Popovića Gajka na 19. Brankovom kolu, 9. septembra 1990. godine, što je izazvalo veliku pažnju i emocije
U drugom delu programa premijerno je predstavljen zbornik eseja, sećanja i tekstova "Negacija praznine - život i stvaralaštvo pjesnika Zdravka Popovića Gajka", u izdanju Srpskog kulturnog centra u Modriči.

 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc