Nenad Grujičić rad Olje Ivanjicki
Nenad Grujičić rad Olje Ivanjicki
SREMSKI KARLOVCI - Međunarodnu književnu nagradu ''Zlatni prsten'', za ukupni stvaralački opus, dobio je srpski pesnik i književnik Nenad Grujičić. Ovu uglednu nagradu dodelјuju izdavačka kuća ''Feniks'' iz Skopja i Fondacija za kulturnu i naučnu prezentaciju i afirmaciju ''Makedonski Prezent''. Nagrada će dobitniku biti uručena u drugoj polovini maja. Među dosadašnjim dobitnicima bili su pesnici i pisci iz Japana, Turske, Engleske, Ukrajine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i Makedonije.

O ovom visokom priznanju, koje mu je četvrto u poslednjih godinu dana (Internacionalna nagrada Akademije ''Ivo Andrić'' za životno delo, nagrada ''Braća Micić'' za knjigu sećanja, polemika i eseja ''Ruku na srce'' – Službeni glasnik, Beograd, i ''Gajkov pjesnički šešir'' za knjigu pesama ''Svetlica'' – Prosveta, Beograd), laureat ''Zlatnog prstena'' Nenad Grujičić kaže: ''Naiđe vreme kada se umetnička žetva pribira i slaže u otkose smisla.

Ova nagrada dolazi iz druge sredine i time predstavlјa privilegiju u odnosu na lokalna priznanja. Zagovornik sam onih viđenja koja nagrade smatraju važnim krajputašima u prostoru i vremenu. One su svojevrsna zamena za celovitu društvenu brigu o pojedincu na mapi kulture, umetnosti i duha. No, nagrade su i pružena ruka mladim talentima kojima je, kao žednom u pustinji voda, potrebna podrška u pravi čas. Imao sam sreću da sam veoma rano dobio značajne nagrade koje su me u te dane činile dosta starijim, kao što me ova nova priznanja danas podmlađuju.''

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc