svetlana matic majka
BEOGRAD
- Promocija dvojezične knjige (na srpskom i nemačkom jeziku) "Majka" autorke Svetlane Matić iz Beča, održana je 16. maja u Kući Đure Jakšića, u Beogradu.

O knjizi su govorile autorka i prof. Slavka Sunajko. Stihove iz knjige su čitale književnice Gordana Vlajić (na srpskom) i Dragica Šreder (na nemačkom jeziku). Muzički deo programa je, solo pevanjem uz zvuke violone, ulepšala Marina Kraguljac, mladi muzičar iz Beograda.

Promociju je otvorila prof. Slavka Sunajko predstavljajući dosadašnji rad autorke, čija je ovo sedma objavljena knjiga po redu. Knjiga "Majka" je autorsko izdanje, a suizdavač je SPKD Prosvjeta-Austrija.

"Čovekova najdublja intima vezana je iskonski za bića koja nas dovode na svet", istakla je Sunajko.

Obraćajući se prisutnima, Svetlana Matić je rekla: "Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da se premijerna promocija moje nove zbirke poezije pod nazivom Majka održava u rodnom Beogradu, konkretno u Kući Đure Jakšića, koji je i sam pisao o majci. Gotovo da nema poznatije ličnosti na srpskoj književnoj sceni, koja nije pisala o toj velikoj ženi, poput Branka Radičevića,Vojislav Ilić, Aleksa Šantić, Branko Ćopić, Branko Radičević, Mira Alečković, Miroslav Antić, Milovan Vitezović, Dobrica Erić, Radomir Andrić, Nedeljko Popadić, Radislav Jović i drugi. Radila sam na ovoj knjizi pune dve godine sa izuzetnim pijetetom prema instituciji majke, koja odslikava moja osećanja koja oduvek nosim u sebi. Nema pesama o majci u srpskoj književnosti koje su loše, već postoje lepe, lepše i najlepše."

"Svetlana Matić je pesnikinja sa veoma raznovrsnim i osobenim idejno-tematskim repertoarom, koji se kreće od porodičnog (Majka) i rodoljubivog (Srbija je moja zemlja) do igre (Dečija sreća), škole (Druga kuća, Dobrodošlica prvacima) i prirode (Proleće, Zima, Trava). Živeći i stvarajući u Beču, ona se pokazala ne samo kao vredna i značajna stvaralačka ličnost, već i kao višestruko dragoceni promoter naše kulture i literature. U prilog tome ide i ova najnovija knjiga pesama za decu i mlade Majka, koja zapravo predstavlja svojevrstan spomenik i himnu svim majkama ovog sveta. Napisane iz perspektive deteta, ali i perspektive odraslog, pesme Svetlane Matić deluju veoma ujednačeno i ostavljaju utisak zaokružene misaone i logičke celine", naglasio je dr Milutin Đuričković, recenzent knjige.

Promociji su prisustvovali mnogobrojne ličnosti iz kulturnog i javnog života Beograda i Beča, između ostalih, prof. Srđan Mijalković, aforističar Aleksandar Čotrić, prof. dr Sanda Rašković Ivić, Savo Štrbac, akademik Vladeta Jerotić, Jovan Đorđević, Mirjana Ilić, Tanja Janković, Ljuba Manasijević, Radislav Jović i drugi.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc