krusedolska zvona
KRUŠEDOL - Liturgijom i parastosom za sve Srbe koji su poginuli i nestali tokom 20. vijeka, u drevnom fruškogorskom manastiru Krušedol počela je 10. manifestacija Krajiški crkveno-narodni Svesrpski sabor "Krušedolska zvona 2016".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na Krušedolskom saboru da je srpska sloboda uvijek zavisila od toga da li Srbi imaju ili nemaju državu, da jedino sabrani imaju šansu, a da je Crkva najsnažniji element srpskog identiteta.

"Pošto Srbi nisu imali državu u Krajini i nisu je imali na prostorima današnje Republike Srpske, mogao se desiti Јasenovac u Drugom svjetskom ratu i zato je neprijatelj mogao da nas odvede na to stratiše i pobije više od 500.000. Danas pričaju kako su Srbi ti koji ne zaslužuju poštovanje", istakao je Dodik u obraćanju okupljenom narodu pred drevnim fruškogorskim manastirom Krušedol.

Dodik je poručio da Srbi danas imaju države koje su garancija njihove slobode. "Mi smo slobodan narod koji je i za druge na prostorima bivše Јugoslavije kroz istoriju donosio slobodu", naglasio je Dodik.

On smatra da je srpski narod bio u velikoj zabludi, jer je do kraja bio odan jugoslovenskoj ideji. "Srpski narod morao je da ostane odan srpskoj ideji, nikako jugoslovenskoj", ocjenjuje Dodik.

Predsjednik Srpske je napomenuo da su drugi razgradili Јugoslaviju i stvorili svoje države, a da su od Srba napravili remetilački narod, iako to nikada nisu bili niti će biti.

"Mi smo slobodan, slobodarski narod, koji i danas želi slobodu drugima, ali hoćemo da se poštuje i naša sloboda, da se poštuju naše države Republika Srpske i Srbija, naša kultura i naša vjera", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, danas se teško živi, ne samo u srpskim državama nego i u drugima na prostorima bivše Јugoslavije.

"Ne žive Slovenci dobro kao što su živjeli u Јugoslaviji, kao ni Hrvati u Hrvatskoj. Hrvati su danas najzadužniji narod na Balkanu zajedno sa Slovencima", kaže Dodik.

On tvrdi da Srbi jedino imaju šansu kad su sabrani, objedinjeni i okupljeni. "Zato je i ovaj Krušedolski sabor - sabor okupljanja i manifestacija naše volje i želje da budemo zajedno", ocijenio je Dodik.

On je poručio da može da bude koliko hoće granica, ali da Srbi u Republici Srpskoj i Srbiji mentalno žive isti život, imaju istu kulturu, isti jezik, pišu istim pismom i istoj Crkvi vjeruju.

"Crkva je najsnažniji element srpskog identiteta i zato joj se moramo vraćati. Crkva je preživjela sve nepogode srpskog naroda koje su ga pratile kroz burnu istoriju", zaključio je Dodik.

Pred manastirom Krušedol okupilo se više od hiljadu ljudi, mahom Srba iz Hrvatske, Republike Srpske i dijaspore.

Krušedolsku besjedu na ovogodišnjem saboru besjedio je proslavljeni reditelj Emir Kusturica. On je poručio da svima treba da bude jasno da je mjera našeg opstanka biti slobodan.
Sabor organizuju Asocijacija izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske, Zavičajni klub "Slavonija" iz Inđije i Eparhija sremska.

Ovogodišnji sabor je u znaku obilježavanja važnih godišnjica - pet vijekova od upokojenja svetog vladike Maksima, 300 godina od spaljivanja moštiju svetih Brankovića, 75 godina od početka stradanja Srba u logoru Јasenovac i tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i 25 godina od početka građanskog rata u Hrvatskoj.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc