spomen kuca porodice stojanovic
PRIJEDOR - Među gostima na proslavi povodom Dana grada Prijedora bio je i Mladen Stojanović iz Minhena, potomak poznate i ugledne svešteničke porodice Gavre i Sime Stojanovića. On je od 2013. godine počasni građanin Prijedora i veliki darodavac predmeta za Spomen-kuću porodice Stojanović, koja je u sastavu Muzeja Kozare. Tako je ovaj put porodičnoj zbirci Stojanovića pridodao Sveto pismo staro skoro jedan vek koje je njegov pokojni otac Velimir dobio od svog oca prote Sime Stojanovića.

Mladen je, inače, sinovac čuvenih Prijedorčana doktora Mladena i vajara i akademika Sretena Stojanovića.

- Prota Simo i popadija Jovanka su imali devetoro dece. Po završenom osnovnom obrazovanju (četiri razreda osnovne škole) prota Simo je svakom od njih darovao Sveto pismo, kao najveći i najvredniji poklon znanja i duhovnog obrazovanja. Ovaj primerak Svetog pisma koji sam sačuvao i poklonio zbirci
VERA JAČA OD TAME

- Temelj jevanđelja čini vera u božju ljubav, koja u svima nama svetli izvlačeći nas iz tame razmišljanja. Velika saznanja su u ovoj svetoj knjizi, a ja vam savetujem, mili moji, da je dobro proučite i budete pametni, prvo za sebe, a onda za druge - govorio je prota Simo svojoj deci predajući im Sveto pismo.
predmeta Spomen-kuće porodice Stojanović dobio je moj otac Velimir, kao najmlađi protin sin. Sećam se da mi je otac govorio šta mu je moj deda Simo rekao tom prilikom - kaže Mladen Stojanović, danas stanovnik Minhena koji održava tesnu vezu sa zavičajem.

Spomen-kuća porodice Stojanović kao deo Muzeja Kozare otvorena je 15. maja 2007. godine. U njoj se nalaze dve stalne izložbe: Istorijska izložba o porodici Stojanović i Izbor iz legata Sretena Stojanovića. Prva izložba je u prizemlju i više od polovine njenog sadržaja odnosi se na poznatog partizanskog doktora i revolucionara dr Mladena Stojanovića. Na spratu su dela cenjenog umetnika Sretena Stojanovića, od kojih je značajan deo pronašao i poklonio Mladen Stojanović.

Tako je nastala zanimljiva izložba koja govori o poznatoj porodici sveštenika Gavre i Sime Stojanovića i njihovim potomcima.
Mladen Stojanović je, prema opštoj oceni, najviše doprineo da se na jednom mestu predstave slike, crteži, fotografije, knjige, dokumenti i lični predmeti prote Sime Stojanovića i njegova četiri sina.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc