21 susreti kud smz
PETRINJA
– U organizaciji Matice umirovljenika Sisačko-moslavačke županije i Udruge umirovljenika Petrinja, u Petrinji su održani 21. susreti kulturno-umjetničkog stvaralaštva umirovljenika SMŽ.

Na početku, kao gosti, nastupili su članovi MVA Petrinjski slavulji, a onda su se svojim recitacijama, igrokazom, pjesmom ili plesom predstavili članovi Udruga umirovljenika iz Petrinje, Lipovljana, Lekenika, Gline, Kutine, Popovače, Jasenovca, Dvora i Siska, dok u programu nisu sudjelovali, ali su bili nazočni i članovi Udruga iz Sunje, Novske i „Zlatna dob" iz Popovače, a jedino su izostali iz Udruge Petrokemija-Kutina.

„Matica okuplja oko četiri tisuće članova, a to je oko 10% umirovljenika u Županiji koji plaćaju članarinu, jer to je dobrovoljno. Tko plati članarinu član je, a tko ne plati, nije član, prema tome od toga zavisi i rad u udrugama itd. Vrlo je važno za starije osobe, koje su često osamljene, da se druže i jednostavno mogu osjećati da još nešto koriste, jer između tih susreta se, u stvari, i vježba." – kazao je Zvonimir Žlof, predsjednik Matice umirovljenika SMŽ i član Izvršnog odbora Matice umirovljenika Hrvatske, te je dodao kako osim kulturnih provode i razne sportske aktivnosti primjerene njihovoj dobi.

Potporu ovim susretima dao je i Grad Petrinja, u čije ime je Izabela Žilić, voditeljica Odjela društvenih djelatnosti Grada Petrinje, naglasila: „Mislim da to potvrđuje našu jako dobru suradnju i s gradskom Udrugom umirovljenika, ali zapravo i o našoj skrbi i projektima koji su namijenjeni umirovljenicima iako mislim da smo mi u ovih nekakvih dvadesetak, a intenzivno možda deset godina, pokazali se kao jako dobri partneri, jer smo od svih silnih projekata koje imamo. Posebice bih ovdje izdvojila projekte Ministarstva socijalne politike i mladih, gdje smo mi već deset godina zapravo provoditelj programa „Pomoć u kući starijim osobama", to su projekti milijunske vrijednosti gdje smo obuhvatili brojne umirovljenike i koji smo nastavili zadnjih godina s brojnim udrugama. Također, kao Grad, prije dva mjeseca, preko Javnih radova, zaposlili smo 18 žena za 140 obitelji starijih, te smo uz ostale udruge i projekte programima obuhvatili oko tisuću staračkih obitelji i domaćinstava gdje se pruža pomoći koja je njima najpotrebnija, a osim toga već više od deset godina financiramo besplatni prijevoz umirovljenicima do Nove bolnice."

Među pokroviteljima petrinjskih susreta bila je i Sisačko-moslavačka županija u čije je ime Ivanka Roksandić, predsjednica Skupštine, kazala: „To je jako dobro u trećoj dobi da se ljudi ne opuste, da ih uhvati nekakva melankolija, da samo sjede kod kuće i gledaju televiziju i mi ćemo uvijek iz Sisačko-moslavačke županije podržavati, kako ovaj i čitav niz takvih susreta i druženja umirovljenika. Mora se znati da smo mi, nažalost, po dobi jedna od najstarijih županija, da zaista imamo veliku umirovljeničku populaciju i da o njima trebamo svakako skrbiti i ne samo da zadovoljimo njihove osnovne, životne potrebe koje su u toj trećoj dobi puno veće i puno više im treba nego mlađim ljudima, nego i ovo slobodno vrijeme koje imaju da si ispune, te da na jednostavan način tu svoju dob provedu ugodno u druženju i da su aktivni. Čovjek ako je aktivan znači da je i zdraviji."
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc