hronika prognanih krajisnika BEOGRAD - Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije otkupilo je knjigu Save Štrbca Hronika prognanih Krajišnika III – Zapisi iz izgnaničkog doma od jula 2010. do jula 2915. godine, u izdanju Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“, za potrebe biblioteka na teritoriji Republike Srbije.

Ministarstvo kulture i informisanja RS raspisalo je Konkurs za otkup publikacija za biblioteke 2016, 26. februara ove godine, uz obavezu dostavljanja konkursne dokumentacije do 28. marta. Otkup odabranih naslova publikacija odnosio se na one objavljene u 2015. godini na srpskom jeziku i jezicima nacionalnih manjina u Republici Srbiji, u štampanoj i/ili elektronskoj formi. Publikacije su namenjene mreži javnih biblioteka na teritoriji Republike Srbije. Pravo učešća na Konkursu imala su pravna i fizička lica sa sedištem na teritoriji Republike Srbije koja se bave izdavačkom delatnošću.

Prema Pravilniku o načinu, kriterijumima i merilima za izbor projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije, odluku o izboru naslova i količini publikacija koje će biti otkupljene za javne biblioteke donela je stručna Komisija koju obrazuje Ministarstvo. U postupku je učestvovala i Narodna biblioteka Srbije, kao i nacionalni saveti manjina u pitanjima od njihovog interesa.

Hroniku prognanih Krajišnika Savo Štrbac objavljuje svake pete godine, od 2005. godine, pomno beležeći krajiški letopis od Ognjene Marije do Ognjene Marije u rasponu od straha i želje do varljive nade, od onog ovde do ovog tamo, sve više ovoga ovde.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc