kninska krajina 7
BEOGRAD - Srpsko kulturno društvo „Zora“ Knin-Beograd, Zavičajni klub „Kninska Krajina“ i Udruženje Srba iz Hrvatske predstaviće u ponedjelјak 27. juna, uoči Vidovdana, sedmi broj godišnjaka „Kniska Krajina“.

Na skromnoj svečanosti koja će početi u 19 sati u Domu RVI (Savski trg 9), akademiku Vasiliju Krestiću biće dodijelјen Srebrni prsten Umjetničkog bratstva, najviše priznanje SKD „Zora“ Knin-Beograd.

U programu „Zvuci zavičaja“ će nastupiti Ženska pjevačka grupa „Izvor“ Kulturne zajednice Krajina.

Na naslovnoj strani novog broja „Kninske Krajine“ je, kako fotografija sa tromeđe pokazuje, jedva uočlјiv i u korov zarastao granični kamen nekadašnje tromeđe Dalmacije, Like i Bosne, na kojem se uočava latinično slova D, kao oznaka za Dalmaciju.

U uvodniku „Kninske Krajine“ se, između ostalog, kaže: „Od početka Drugog svjetskog rata i otpora Srba kvislinškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj je tačno 75 godina, a četvrtina vijeka od formiranja Republike Srpske Krajine. O ratnom životu i priklјučenijima RSK, govori i tekst o čuvanju arhivske građe.
Prenosimo i tekst o teškom životu u Kninu danas(...) Na Nikolu Teslu, najvećeg Krajišnika, rođenog prije 160. godina u susjednoj Lici (tada u sastavu Vonke Krajine), podsjećaju podaci o njegovom boravku u manastiru Krka i Kistanjama. U Kistanjama je vječni počinak njegove sestre Angeline, a u susjednim Đevrskama grobovi još nekoliko Teslinih rođaka.

Pišemo o građanskom životu kninskih Srba u 19. vijeku. O veličini tada stvaranog duha solidarnosti i o patriotizmu govori i tekst o bračnom paru Trifunovići iz dalmatinskog Kosova, koji su poslije smrti ostavili 750.000 kanadskih dolara beogradskom Institutu za majku i djete“.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc