13 Likovni susreti na Baniji 08
PETRINJA
- Svi dosadašnji tradicionalni godišnji ljetni likovni susreti pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Petrinje održavani su po Baniji ili samom gradu, a jučerašnja 13. po redu kulturna manifestacija prešla je na lijevu stranu Kupe i postali Susreti na Baniji i Pokuplju 2016. Za mjesto jednodnevnog umjetničkog stvaranja 20 amatera odabran je ambijent Bresta Pokupskog, s bazom na obali Kupe i okružja OPG Mlinski kamen.

Financijski i organizaciono pomogli su Savjet za nacionalne manjine RH, Grad Petrinja, POU Hrvatski dom i članovi SKD Prosvjeta. Izvrsno su se poklopili vrijeme i priroda, uz dobru pripremu i organizaciju, svakom pojedincu po vlastitoj volji, raspoloženju i inspiraciji prepušten je odabir motiva, slikarski izričaj, mjesto i način stvaranja. Na kraju, uz sinoćnju podijelu pojedinačnih priznanja, predsjednica pododbora SKD Prosvjeta Mara Vilus utvrdila je kako su svoj ionako prepun i prebogat fundus s prethodnih 12. susreta, obogatili novim vrijednim i kvalitetnim platnima u raznim tehnikama izrade.

– Vjeran sam akvarelu- kazao nam je Fikret Abdić iz Velike Kladuše, odakle je redovit na ovim petrinjskim druženjima i Hajrudin Osmanagić.

- Nemam likovnu, nego vojnu akademiju, u Petrinju uvijek dolazim bez ikakve dileme, do sada sam imao 18 samostalnih i 300 skupnih izložbi, a ovakvim kolonijama ne znam ni broja- rekao je gost iz BiH.

Iz Velike Kladuše prvi put je bila Arena Alma Mujagić, s 33 godina najmlađa sudionica ovogodišnjih susreta, a izvrsno je kistom i bojom „opisala“ Kupu i drveni mol za vezanje čamaca. A na tom „mostu“ stvarala je najstarija među likovnjacima, 89-godišnja Vlasta Krtistić, članica Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart. Iz iste udruge pejsaž Mlinog kamena izradio je neizostovan Vlado Gregurić iz Gline, ugljen na papiru rabila Nevenka Božiček, a kolegica Sanja Bartulin kutak za inspiraciju našla u hladu stabala pokraj Kupe. Nama je pak pokazala svoje dogotovljene slike-ukrase po vratima starinskih ormara, stranica kreveta, zidovima i drugim smještajnim i ugostiteljskim prostorima Mlinskog kamena.

Na jučerašnje petrinjske susrete pozivu se odazvala skupina članica Udruge Moslavački štrk (rodan!) iz Popovače, a među redovne goste upisali se likovnjaci iz Karlovca. Tako je Milutin Knežević izradio ulje na platnu najvećeg formata ovogodišnjeg susreta, a prvi put Ljubica Leš došla sama, bez supruga Josipa.

– Umrlo je prošle godine i njemu u sjećanje Petrinji sam donijela na dar jedno platno, a ostavljam i svoja tri rada- s „radnog mjesta“ na terasi s pogledom na plažu Krnica rekla nam je gđa Leš.

Karlovčane je doveo Milan Lapčić, predsjednik tamošnjeg SKD Prosvjeta, a među Zagrepčanima ponovo smo popričali s akademskim slikarom Nedeljkom Tintorom, stalnim profesorom i stručnim savjetnikom ovih petrinjskih, ali i brojnih drugih sličnih likovnih okupljanja. Prelistali smo i najnoviju opsežnu luksuznu monografiju o njegovom stvaralaštvu, što je sinoć posebno zainteresiralo i akademika Tonka Maroevića, glavnog govornika u Galeriji Krsto Hegedušić na otvaranju izložbe posvećene Stanoju Jovanoviću, rođenom u Petrinji.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Darinko Dumbović, a nazočili su i sudionici 13. Likovnih susreta na Baniji i Pokuplju 2016.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc