Svetlana Matić i dr Vjera Rašković Zec na promociji knjige "Latice jednog cvijeta"
Svetlana Matić i dr Vjera Rašković Zec na promociji knjige "Latice jednog cvijeta"
BEOGRAD
- Knjiga "Latice jednog cvijeta" posvećena je heroini Dijani Obekser Budisavljević, koja je radeći kao medicinska sestra, iz ustaških logora spasila oko 12 hiljada srpske, romske i jevrejske dece.

Knjiga "Latice jednog cvijeta" dr Vjere Rašković Zec iz Beča, predstavljena je 8. jula u Kući Đure Jakšića u Beogradu.

Pozdravljajući prisutne, u ime izdavača, Stevo Ćosović, urednik izdavačke kuće Svet knjige, istakao je da je Vjera Rašković Zec ovom knjigom uspela da otrgne od zaborava sva stradanja srpske dece u ustaškim logorima nezavisne NDH i zbog toga ovo delo nije literatura, već istorijski dokument.

Dr Vjera Rašković Zec je ovu knjigu posvetila heroini Dijani Obekser Budisavljević, koja je radeći kao medicinska sestra, iz ustaških logora spasila oko 12 hiljada srpske, romske i jevrejske dece.

Po Austrijanki iz Insbruka, udatoj za Srbina lekara Julija Budisavljevića, na inicijativu SPKD "Prosvjeta" - odbora u Austriji, poneo je jedan park ime u devetom bečkom okrugu. Dr Vjera Rašković Zec kao zamenik predsednika, dala je svoj doprinos u realizaciji ove značajne misije", naglasio je Srđan Mijalković, predsednik SPKD "Prosvjeta" iz Beča.

Odlomke iz ovog dramskog recitala čitale su Svetlana Matić i Darija Stefano.

DELA ZA ANTOLOGIJE

Savo Štrbac, predsednik dokumentaciono - informativnog centra "Veritas", na promociji je prisutne upoznao sa bogatom radnom biografijom autorke, ističući da je rođena u Kninu, osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet završila u Zagrebu, gde je i magistrirala.
Doktorsku disertaciju Vjera Rašković Zec, odbranila je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 1979. godine, a dugi niz godina sve do odlaska u penziju, radila je kao nastavnik dopunske i integrativne nastave za decu iz bivše Jugoslavije.

Objavila je više od 200 stručnih i naučnih radova, najviše iz metodike nastave jezika i književnosti. Kao petnaestogodišnjakinja napisala je dve drame koje su se igrale širom zemlje. Jedna od njih je "Proljeća nedopjevana" o streljanju đaka u Kragujevcu 1941. godine, čiji je odlomak uvršten u Čitanku za 8. razred osnovne škole 1961. godine, a u znak zahvalnosti, proglašena je počasnim građaninom grada Kragujevca. Objavila je mnogobrojne knjige beletrističke proze, romane, knjige pesama i nosilac je mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima je i nagrada Akademije "Ivo Andrić". Njene pesme su uvrštene u Antologiju nove austrijske lirike", zaključio je Štrbac.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc