dani bresaka
SLANKAMEN - U Novom Slankamenu je održano 18. izdanje tradicionalne manifestacije „Dani bresaka”. Nakon defilea kulturno-umetničkih društava iz Srbije i regiona ulicama Novog Slankamena usledili su nastupi na sceni školskog igrališta. Manifestaciju su organizovali Mesna zajednica Novi Slankamen i KUD „Dr Đorđe Natošević” uz podršku opštine Inđija.

„Dani Bresaka” su tradicionalna manifestacija koja se dugi niz godina održava u Novom Slankamenu. Ovo je prilika za mnoga kulturno-umetnička društva iz zemlje i susednih država da pokažu svoja umeća pred brojnom publikom.

„Ovogodišnji festival je poseban po tome što smo doveli nova kulturno-umetnička društva, u cilju ponovnog širenja bratstva i jedinstva, tako da nam dolaze srpska kulturno-umetnička društva iz Hrvatske i Bosne, odnosno Republike Srpske. Manifestacija je nešto drugačija nego u vreme kada su to bili samo KUD-ovi iz Srbije. Ove godine učestvuje 10 KUD-ova zajedno sa nama domaćinima”, izjavila je Svetlana Aleksić, predsednica KUD-a „Dr Đorđe Natošević” iz Novog Slankamena.

Predstavnici opštinske uprave su prepoznali značaj ovog događaja za razvoj turizma i negovanja tradicionalne kulture. Plan je da se u narednom periodu rad na marketingu pojača.

„Opštinska uprava ima za cilj da pruži pomoć mesnoj zajednici i turističkoj organizaciji opštine Inđija kako bi se svi dosadašnji problemi rešili. Pre svega kako bismo marketinški promovisali ceo ovaj festival da bi za njega više ljudi saznalo, a samim tim bi se povećao broj posetilaca koji bi bili u prilici da ponesu lepe utiske što je mnogo važno za Novi Slankamen i opštinu Inđiju”, istakao je Nemanja Milojević, šef kabineta predsednika opštine Inđija.

Gostovanjem velikog broja kulturno-umetničkih društava iz različitih krajeva naše regije publika se boje upoznaje sa raznovrsnim narodnim stvaralaštvom. To je i navelo organizatore da ove godine obogate program pozivajući kulturno-umetnička društva iz inostranstva.

SKD Prosvjeta pododbor Mali Gradac zajedno sa SKD Prosvjetom pododbor Ogulin izveli su ”Plesove sa Banije” koreografa Miroslava Jelića, ”Igre iz Bukovice” koreografa Sanje Klipa i Miroslava Jelića, te ”Igre iz okoline Lazarevca” koreografa Dalibora Milovančevića.


Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc