nagrada povijest grada petrinje
SINJ
- Ogranak Matice hrvatske u Petrinji, višekratno je potvrđeno i dokazano, razvio je izuzetno bogatu izdavačku djelatnost iz koje je proteklih godina desetak knjiga nagrađeno visokim priznanjima Središnjice u Zagrebu.

Najnovija prestižna nagrada stiže u obliku Zlatne povelje, dodijeljenje na Skupštini Matice hrvatske u Sinju za knjigu predsjednika ogranka, dr. sc. Ivice Goleca Povijest grada Petrinje (1240.–1592.– 2014.).

Na godišnjoj izvještajnoj skupštini za 2014/2015. s izaslanicima iz više od 120 ogranaka, glavnom uredniku knjige Vladimiru Krpanu u Sinju je povelju uručio predsjednik MH akademik Stjepan Damjanović.

O dobivanju tog novog uglednog priznanja i radu u Sinju izvještajne Skupštine cijele MH, članove Predsjedništvo gradskog ogranka izvjestio je jedini izaslanik iz Petrinje, tajnik V. Krpan. Izdavaštvo je i dalje aktualno, a prva je na vidiku zbirka poezije i fotografija „Ljubavi u snu samo ima“ Josipa Bešlića- Šuce, koja se planira tiskati u 300 primjeraka, u nakladi ogranka, odlučilo je vodstvo.

Pokrenut će se još od 2008. zamrznuto izlaženje godišnjaka Petrinjski zbornik za povijest i obnovu zavičaja, čije zadnje izdanje nosi broj 10., a tijekom godina stanke skupilo se podosta vrijednih i dobrih priloga. U obnovljeno uredništvo imenovani su Davor Salopek, Josip Mrgan, Vladimir Krpan, Ivica Golec i Marko Kovačević, a to nije konačni popis, jer će se proširiti i drugim članovima, kazano je na Predsjedništvu ogranka.

Iz Petrinje je Matici Makedonaca u Hrvatskoj novčano pomognuta objava prvog Hrvatsko-makedonskog i Makedonsko-hrvatskog rječnika, na hrvatskom jeziku i čirilici, čiji su primjerak izdavači poslali donatorima, pa su ga prolistali članovi Predsjedništva. Oni su uspješnom, programski organiziranom i financijski pokrivenih troškova, ocijenili smotru zborova Glazbene svečanosti Lipanjski zvuci 2016., najviše novčano pomognutih od Ministarstva kulture i Grada Petrinja.

Uz ovu tradicionalnu godišnju manifestaciju, u prvom dijelu 2016. ogranak MH organizirao je u Petrinji predstavljanje rada i djelovanja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Zbornik radova o 110 godina Hrvatske seljačke stranke, a upriličen je i radni posjet matičarima u Velikoj Gorici.

Potpredsjednik ogranka Davor Salopek upoznao je Predsjedništvo MH s namjerom otvaranja privatne Galerije Salopek u podrumu obiteljske kuće i poslovnu suradnju ponudio ogranku, kao što će iste prijedloge uputiti Ministarstvu kulture, Hrvatskom domu s Galerijom Krsto Hegedušić i drugim partnerima. Novi izložbeno-umjetnički prostor u Petrinji, očekuje osnivač, trebao bi se otvoriti iduće godine.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc