petrova gora spomenik Novi dugometražni dokumentarni film „Neželjena baština“ redateljice i scenaristice Irene Škorić, imat će svoju svjetsku premijeru 18. septembra na filmskom festivalu u Sarajevu koji se održava od 12. do 20. septembra. Film učestvuje u programu „Suočavanje s prošlošću“ i u konkurenciji je s drugim filmovima za nagradu publike.

Stominutna priča „Neželjena baština“ govori o sudbini vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Od 1945. do 1990. godine izgrađeno je na hiljade spomenika NOB-u po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje iz Drugog svjetskog rata. Ti su spomenici bili, posebno neki, vrlo visoke umjetničke vrijednosti, dio afirmacije antifašizma kroz obrazovni proces, političke skupove i turističke projekte – stoji u najavi producenata, Artizane filma.

U Hrvatskoj je od devedesetih godina srušena i/li devastirana polovica spomenika, njih oko tri tisuće. Film Irene Škorić priča o spomenicima vrhunskih umjetnika srušenim od devedesetih do danas. Promijenjene društvene vrijednosti i nove političke okolnosti ta su međunarodno priznata umjetnička djela učinila nepoželjnima i metom vandalskih rušilačkih napada. Slikom i govorom svjedoka, eksperata, umjetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad.


Snimanje filma potrajalo je nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić, a skladatelj Ivo Josipović. Projekt je podržala fondacija Robert Bosch, a na SFF-u će biti predstavljen u suradnji s Al Jazeera Balkans.

U okviru programa »Suočavanje s prošlošću« bit će predstavljena tri filma: „Dubina dva“ Ognjena Glavonića, „Narod protiv Fritza Bauera“ Larsa Kraume i „Neželjena baština“, a s autorima će poslije projekcija biti upriličeni razgovori.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Banija Online zadržava pravo brisanja komentara sa neprikladnim sadržajem!
reklamirajte se cbc