Nagradjene knjige SREMSKI KARLOVCI - Žiri Brankovog kola za prestižnu nagradu ''Stražilovo'', u sastavu: Nenad Grujičić, Marija Sloboda i Ivan Lalović, na završnoj sednici, 22. avgusta 2016. godine, doneo je jednoglasnu odluku da ovogodišnje priznanje pripadne Ranku Čolakoviću za knjigu poezije ''Jesi li živ živi pesniče'' i Goranu Šauli za knjigu pesama ''Grob novog doba''. Specijalna nagrada ''Stražilovo'' za najbolјi pesnički prvenac pripala je Jeleni Stajić za zbirku poezije ''Voleti ono što imaš''. Nagrada ''Stražilovo" dodelјuje se za najbolјe knjige objavlјene u Brankovom kolu.

Ovo ugledno priznanje traje preko četiri decenije – od 1973. godine. Među dosadašnjim dobitnicima nagrade ''Stražilovo'' nalaze se i Pero Zubac, Radomir Putnik, Danko Popović, Luko Palјetak, Draško Ređep, Slobodan Pavićević, Julijan Tamaš, Vojislav Despotov, Zafir Hadžimanov, Nenad Grujičić, Anđelko Anušić, Sava Babić, Mišo Avdalović, Blagoje Baković, Žarko Aćimović, Pop Dušan Đurđev, Dragoslav Dedović, Boris Lazić, Ivana Gađanski, Želјko Pržulј, Vesna Egerić, Lidija Đogo, Ivan Lalović, Marija Sloboda, Ivan Despotović, Aleksandra Marilović, Milan Rakulј, Valentina Milačić, Marko Kovačević i drugi.

O B R A Z L O Ž E Nј E

Ranko Čolaković Ranko ČolakovićRanko Čolaković (1951, Medojevići kod Sokoca), objavio je šest pesničkih knjiga. Diplomirao opštu književnost i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Sarajevu koje, zbog rata, napušta 1992. godine. Danas živi u selu Krušedol u Sremu. Izbijanjem ratnih sukoba, Ranko Čolaković je napravio otklon prema svemu: četvrt veka ništa nije pisao niti objavlјivao! Bio je ulični prodavac knjiga u Podgorici, Ulcinju i Valјevu. Ratno ludilo i njegove posledice, na polјu etike, Čolaković je doživeo kao potpuni slom smisla i nade, gde je pesnički jezik, adornovski rečeno, postao osujećeni medijum. Srećom, evo nove knjige ''Jesi li živ živi pesniče'', nesvakidašnje i proživlјene, koja temu ''pesnikovanja'' i poziciju pesnika u svetu podiže do tačke vrenja svesti sa osloncem na harmsovsku ironiju, gotesku i sarkazam. Iz ovog moćnog kruga pesama ishode i tonovi demistifikovanja mitova i ideoloških (plemenskih) predrasuda uz pomoć narodne leksike i idiomskih rešenja, te biranih lirskih problesaka, slika i prizora, , koji usložnjavaju lepotu pesničkog teksta dajući mu originalni stvaralački pečat.

Goran Šaula Goran ŠaulaGoran Šaula (1959, Kabatovci kod Laktaša), objavio je šest pesničkih knjiga i roman. Osnovno, srednje i visoko obrazovanje stekao u Banjaluci, gde i danas živi. Nagrađena knjiga Gorana Šaule, ''Grob novog doba'', predstavlјa zrelo pesničko delo. U prvom delu, pesnik uspostavlјa dijalog sa vremenom Vizantije, sa ličnostima iz srpske duhovne i književne tradicije, pokazujući premoć poezije nad istorijom. U drugom delu knjige, pesnik dosledno i igrivo iskazuje (samo)svest o pesmi i činu pisanja, o nadahnuću i stihu, o presudnom značaju maternje melodije jezika u poeziji. Ne izostaje ni kritika savremenog čoveka ''u našem kraju'', lјudske trulosti i greha u svakodnevnoj amoralnosti i nesavršenosti.

Jelena Stajić Jelena StajićJelena Stajić (1994, Vukovar), do svoje treće godine živela u mestu Ada između Osijeka i Vinkovaca. Sa porodicom, 1997. preselila u Turiju u Bačkoj, gde je završila osnovnu školu, a potom gimnaziju u Srbobranu. Danas na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu studira srpsku književnost i jezik. U svom pesničkom prvencu, ''Voleti ono što imaš'', ova talentovana mlada pesnikinja sučelјava svetove konkretne i mistične stvarnosti, emocije ženskog i muškog principa, u neprestanom nadgornjavanju svetla i tame. Upečatlјive lirsks slike natoplјene su i nanosima ironije koja omogućava iskošen pogled na svet.

Ovogodišnja nagrada ''Stražilovo'' svečano će laureatima biti uručena 10. septembra, u 11 časova, na Stražilovu, pored spomenika Branku Radičeviću (rad vajara Jovan Soldatovića) u okviru 45. Brankovog kola koje će trajati od 9 – 19. septembra u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima.


PREDSEDNIK
Nenad Grujičić
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc