Otvaranje prošlogodišnjeg festivala Otvaranje prošlogodišnjeg festivalaPLANDIŠTE - Počela je prijava pevačkih grupa za takmičenje na XIV festivalu „Krajiški biseri“ koji će biti održan u Plandištu, 2. oktobra 2016. god. Rok za prijavu grupa je 18. septembar 2016.

„Krajiški biseri“ su takmičarski festival koji neguje izvorne pesme i tradicionalni način pevanja Srba Krajišnika. Učestvuju najbolјe krajiške pevačke grupe iz čitave Srbije, Republike Srpske i regiona. Cilј festivala je očuvanje, negovanje i prezentacija krajiškog izvornog pevanja i prenošenje ovih jedinstvenih vokalnih i vokalno-instrumentalnih oblika na mlađe generacije.

Krajiško izvorno pevanje „ojkanje“ se od 2010. godine nalazi na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Od 2012. godine „ojkača“ je zvanično upisana i u prvi Nacionalni registar za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije, a Festival „Krajiški biseri“ institucionalno je priznat za reprezentativnu manifestaciju i primer dobre prakse zaštite i negovanja nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Prema propozicijama festivala, grupe se natpevavaju isklјučivo u izvornim krajiškim pesmama, a izvođači moraju biti odeveni u kompletnu narodnu nošnju.
Na dan festivala, pre festivalske večeri, održava se IV stručni skup „Nematerijalno kulturno nasleđe Srba Krajišnika“. Sve pevačke grupe u obavezi su da prisustvuju stručnom skupu, kao neizostavan uslov za učešće na festivalu.

Kako bi se dodatno sadržajno obogatila ova manifestacija, na dan održavanja Festivala biće priređena i celodnevna izložba slika i rukotvorina.

Krajnji rok za prijavu za učešće na 14. festivalu „Krajiški biseri“ je 18. septembar 2016.

Detalјne informacije, propozicije za učešće i obrazac za prijavu možete naći na zvaničnom sajtu organizatora: Zavičajno udruženje Krajišnika „Nikola Tesla“ - www.zuknikolatesla.org
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc