45 brankovo kolo o
SREMSKI KARLOVCI - Besedom uglednog pesnika Radomira Andrića o Branku Radičeviću svečano je otvoreno jubilarno 45. Brankovo kolo u najstarijoj srpskoj gimnaziji, u Sremskim Karlovcima, gde se Aleksije (Branko) školovao od 1835. do 1841. godine. Na početku svečanosti, skup je pozdravio direktor Brankovog kola Nenad Grujičić ističući značaj Brankovog kola i retkih sličnih kulturnih manifestacija i institucija naspram najezde pirotehničkih i vašarsko-maskembalskih terevenki. ''Kao što se Englezi ne mogu odreći svoga Bajrona, Rusi Puškina, Nemci Hajnea, tako se i mi Srbi ne možemo odreći svoga Branka Radičevića. Moramo sve učiniti da opstanemo kao originalan jezički, kulturni i duhovni amblem.'' Potom je Grujičić uručio Radomiru Andriću najviše priznanje Brankovog kola za pesnički opus ''Statuetu Branka Radičevića'', rad vajara Jovana Soldatovića.

Zahvalјujući na retkom i visokom priznanju, Andrić je svoju besedu ovorio pogledom: ''Pesnici, kao što je Branko Radičević, večno su mladi, a ta odlika prevashodno svoje utemelјenje zasniva u kantileni samosvojnoj i nesvodivoj na isuviše iskušane modele pevanja. Istina, mnogo toga karakterističnog za prepoznavanje nesvakidašnje pesmotvornosti ovog nadasve melodioznog jezika, koji po oceni književnih kritičara predstavlјa jutro srpske lirike, neporecivo ima neraskidivu vezu sa zavičajnim tajnama i iskonskom muzičkom podlogom nošenom u sluhu fruškogorskih pevača. U slivenosti ditiramba i elegičnog zglasja razaznajemo istovremeno opijenost mladalačkim strujanjem i zlokobne naslute preranog odlaska preko visokog usudnog brega.''
Potom su u tri bloka nastupili istaknuti pesnici, koji nisu na estradnim talasima sveprisutnih i ''nezamenjivih'' autora na književnoj sceni, već predstavlјaju iskonske talente u skrovitim zvucima svoje darovite lire: Ranko Čolaković, Milјurko Vukadinović, Vlasta Mladenović, Dragica Stojanović, Milutin Ž. Pavlov, Valentina Milačić, Radomir Dimić i Perica Markov.

Među neprekidno prisutnim mladim umetnicima na Brankovom kolu, svoje mesto i priliku da se iskažu na 45. Brankovom kolu imali su i opravdali Viktorija Palfi i Danilo Brakočević, koji su kazivali Brankove antologijske pesme "'Devojka na studencu'' i ''Kad mlidijah umreti''. Mlada operska pevačica Astina Bračer, u klavirskoj pratnji pijaniste Stefana Jančića, izvela je nadahnutu kompoziciju Petra Konjovića "Triput ti čukna'', ariju iz opere "Koštana", u formi zahtevne solo pesme. Talentovani mladi pevači izvornih pesama, Smilјana Vukov i Ivan Bičkei, otpevali su tradicionalnu srpsku pesmu "Zaspo Janko pod jablanom", dajući do znanja da je i Branko bio vezan za narodne pesničke slike i duh. Mnogo nagrađivani hor i ansambl Zmaj Jovine gimnazije iz Novog Sada, pod dirigentskom palicom Jovana Travice, izveo je čuveno ''Brankovo kolo'' kompozitora Svetolika Pašćana Kojanova i kompoziciju ''Ergen - deda" sa jugoistoka Srbije.

U večernjim satima, u dobro posećenoj Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, predviđeni su programi ''Tako govore pesnici'', gde je svoje pesme govorio slavlјenik Radomir Andrić. Potom – susret sa aktuelnim dobitnicima nagrade Pečat varoši sremskokarlovačke Milјurkom Vukadinovićem i Dragicom Stojanović. 

U subotu pesnici hodočaste ''rajsko Stražilovo''. Na Brankov grob cvet će položiti i sveću zapaliti pesnik iz Negotina Vlasta Mladenović. Potom će podno Stražilova, pored novog spomenika Branku iz 1974. godine, svečano biti uručena nagrada ''Stražilovo'', Ranku Čolakoviću, Goranu Šauli i Jeleni Stajić. Na čuvenom stražilovskom mitingu nastupiće dvadesetak pesnika mahom mlađe generacije, među kojima su i stariji: Stevan Tontić, Milena Severović, Dobrivoj Vujin, Damir Malešev, Goran Labudovi Šarlo, Saša Nišavić, Vesna Egerić, Ivan Lalović, Andrea Beata Bicok, Jelena Milošev, Marija Prgomelјa i drugi.

U subotnjem večernjem terminu u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu odvijaće se susret sa novim dobitnicima nagrade "Stražilovo", nakon čega će biti održana tradicionalna rubrika Brankovog kola "Pesničko natpevavanje", gde će megdan voditi Radovan Vlahović i Milan Rakulј. U nedelјu, u centru Sremskih Karlovaca, na Trgu Branka Radičevića, kod česme ''Četiri lava'', biće održan čuveni, 29. ''Pesnički turnir u šahu'', po ugledu na Branka Radičevića koji je ''šaha igrao vrlo vešto i vrlo brzo pokretao figure''. Crno-bele figure ukrstiće Petar Lazić, Goran Babić, Stevan Tontić, Radomir Mićunović, Slobodan Terzić, Želidrag Nikčević i drugi.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc