Nenad Grujičič sa dobitnicom "Velike povelje Brankovog kola" Ljiljanom Petrović
Nenad Grujičič sa dobitnicom "Velike povelje Brankovog kola" Ljiljanom Petrović
SREMSKI KARLOVCI - Uz mladolik i bogat umetnički program, svečanim uručenjem ''Velike povelјe Brankovog kola'', u najstarijoj srpskoj, čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji, svečano je završeno jubilarno 45. Brankovo kolo koje je započelo 9. septembra. U jedanaest dana, u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, izvedeno je trideset različitih programa u deset atraktivnih ambijenata.

Na svečanom zatvaranju 45. Brankovog kola, u rubrici ''Istorija Brankovog kola'', premijerno su emitovani video-snimci, nastali pre četvrt veka, prilikom nastupa čuvene Novosađanke, istaknute muzičke umetnice Ljilјane Petrović na 20. Brankovom kolu 1991. godine. Inače, ona je bila naš predstavnik na prvoj Evroviziji 1961. godine. Mnogobrojna publika u svečanoj sali Karlovačke gimnazije, mahom mlada, imala je priliku da čuje, u interprtetaciji i kompozicijama Ljilјane Petrović, pesme Branka Radičevića, Vesne Parun i Branka Milјkovića, ali i haiku pesme nagrađene umetnice.

Potom je direktor Brankovog kola, pesnik Nenad Grujičić, uručio Ljilјani Petrović ''Veliku povelјu Brankovog kola'' za ''nadahnuti doprinos lepoti i životu poezije, stvaralačku radost i lјubav prema pesmama i pesnicima na tragu božanskog talenta Branka Radičevića''.

Nenad Grujičić je predočio višedecenijsku uspešnu saradnju sa talentom harizmatične Ljilјane Petrović, naveo je nezaboravna zajednička gostovanja Brankovog kola osamdesetih godina prošlog veka tragom biografije Branka Radičevića, počev od pesnikovog rodnog grada Slavonskog Broda, preko Vukovara, gde je rođena Brankova majka Ruža, te Zemuna gde se mladi Aleksije (Branko) školovao u srpskoj i nemačkoj osnovnoj školi, zatim, posle Sremskih Karlovaca, Temišvara i Beča – gde je Branko objavio svoju prvu knjigu, rano preminuo, a, trideset godina potom, 1883. njegovi zemni ostaci prenesni na Stražilovo. Ističući da ''danas živimo u vremenu pirotehničke, mađioničarsko vašaraske i maskenbalske kulture, sa vikanjem, skakanjem u pucanjem, gde pobednici u brzom ispijanju krigli piva dobijaju nagrade čiji je novčani iznos veći od opštinskih vidova pomoći pravim kulturnim projektima sa pečatom zlatne tradicije'', Grujičić je naglasio da ''vrhunska kultura zasnovana na snazi talenata i mladosti ne može usahnuti, to jest, da poezija, umetnost i kultura čiste lepote i zdravlјa, nikad neće odustati od svoje misije u svetu bez obira kolike i kakve prepreke i beslovesnosti istrčavale na teren''.

Zahvalјujući na visokom priznanju, Ljilјana Petrović je otpevala pesmu ''Molitva'' Branka Radičevića i, potom, izrazila ogromnu radost povodom priznanja koje joj je pripalo od Brankovog kola, čije bezbrojne umetničke sadržaje pamti po radosnom i stvaralačkom i ponesenom druženju u ime poezije, i za poeziju i kulturu, lepotu i život.

Nekoliko dana ranije, na 45. Brankovom kolu, u Zmaj Jovinoj gimnaziji u Novom Sadu, posthumno je uručena ''Velika povelјa Brankovog kola'' Bogdanu Vinokiću, predsedniku Brankovog kola od 1983 – 1988. godine.

U umetničkom programu, u čast laureatkinje, nastupili su Hor Karlovačke gimnazije, pod dirigentskom palicom rofesora Rastka Pavlova, zatim, istaknuti pesnici Stevan Tontić, Husein Dervišević i Dušan Radak. Nјima se priklјučila mlada poetesa Jelena Ikodinović, darovita kandidatkinja za prvu knjigu pesama u Brankovom kolu, te pesnici-đaci Karlovačke gimnazije, Emilija Palamarević, Tara Lekić, Franciska Bos i Anastasija Bijelić, aktuelna dobitnica nagrade za mlade ''Desanka Maksimović''. Potom je nastupila operska pevačica Agota Vitkai Kučera sa pijanistkinjom Lidijom Medić, te dramska umetnica Viktorija Palfi kazujući Brankovu antologijsku ''Devojku na studencu'', a mlada etno-pevačica Katarina Popović izvela srpsku izvornu pesmu ''Magla''. U susret 46. Brankovom kolu, na kraju svečanosti, Hor Karlovačke gimnazije izveo je kultnu kompoziciju ''Himna kalovačkih đaka'', čime je program završio u dugotrajnim aplauzima.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc