banijsko pjevanje SISAK – U prepunoj glazbenoj školi Frana Lhotke u Sisku održan je koncert banijskog pjevanja u organizaciji ansambla Lipe, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Hrvatskog društva skladatelja, Županije Sisačko-moslavačke te Grada Siska. „Koncert je nastavak susreta koje već više godina imamo na terenu, u Dvoru i Dubici, a zadnje tri godine smo se susretali u Sunji. Ovim koncertom želimo pokazati kako se pjeva u našem zavičaju, na Banovini, odnosno pokazati kako to zvuči naš zavičaj.“, rekla je predsjednica ansambla Margareta Horžić.

Na koncertu banijskog pjevanja nastupili su sljedeći ansambli: Ženska pjevačka skupina KUD-a Sunjanka, SKD Prosvjeta, pododbor Petrinja, Zvuci Banije Jabukovac, ženska pjevačka skupina KUU Viduševac, KUD Čuntičanka, KUD Seljačka sloga Greda Sunjska te KUD Seljačka sloga Bobovac.

Organizatori su se posebno zahvalili KUD-ovima i društvima jer čuvaju ovaj izvorni netemperirani način pjevanja koji je karakterističan za naš zavičaj i naglasili kako je isti u procesu zaštite nematerijalne kulturne baštine.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc