vladan desnica izlozba BEOGRAD - Vladan Desnica jedan je od najznačajnijih srpskih pisaca Hrvatske. Zimskim ljetovanjem 1950. godine ušao je među vodeće pisce toga doba. Proljeća Ivana Galeba bila su kulminacija njegovih stvaralačkih mogućnosti i jedno od najboljih ostvarenja posleratne hrvatske narativne proze. U pomen na ovog pisca, još 1989. godine osmišljeni su Desničini susreti, koji su, nažalost, morali čekati 2005. godinu da bi od tada postali tradicija. Ove godine, prvi put su održani u Srbiji. Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Institut za književnost i umetnost u Beogradu realizovali su Desničine susrete 2016 u Beogradu od 23. do 25. septembra. Trodnevni Susreti su se realizovali u okviru zvanične bilateralne naučne saradnje Srbije i Hrvatske, odnosno projekta pod nazivom Desničini susreti i hrvatsko-srpski/srpskohrvatski interkulturalizam.

– Mislim da će, sudeći po svim izlaganjima, zbornik ovogodišnjih Susreta biti jedan od boljih zbornika ove manifestacije, koji će verificirati jedan veliki angažman stručnjaka u vezi sa temom interkulturalnosti, interdisciplinarnosti i svega onoga što trebamo da bismo pokušali misliti vlastito iskustvo sa različitih strana, iz različitih perspektiva – rekao je, u razgovoru za P-portal, profesor Dušan Marinković.

Ovogodišnje Desničine susrete su otvorili Bojan Jović, direktor Instituta za književnost i umetnost, i Drago Roksandić iz Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prvi dan Susreta doneo je mnoga zanimljiva petnaestominutna izlaganja, neretko u polemičkom tonu. Profesor Dušan Marinković sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu je govorio na temu Aporije interkulturne južne slavistike, dok je Gojko Tešić sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu imao izlaganje na temu – Da li „naše“ može biti „njihovo“ i / ili da li „njihovo“ može biti „naše“?

Teme o interkulturalnosti, snažnim i dugim međusobnim vezama dva susedna naroda, o preklapanjima i prožimanjima, dotakle su, naravno, i pitanja jezika i njegovog razvoja i menjanja. Virna Karlić sa Filozozfskog fakulteta u Zagrebu govorila je na temu: Razvojni putevi jezika: od nacrta do suvremenog književnojezičnog izraza, a osvrnula se i na razvoj srpskog jezik od 19. veka do danas.

U okviru ovogodišnjih Susreta predstavljena su recentna izdanja i pregled izdavačke produkcije Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije i FF pressa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predstavljeni su i zbornici sa Desničinih susreta iz 2014. i 2015. godine, dragocene publikacije koje su uredili Drago Roksandić i Ivana Cvijović Javorina. Promovisano je i italijansko izdanje romana Proljeća Ivana Galeba koje je objavljeno ove godine. O novom izdanju čuvenog Desničinog romana govorio je jedan od njegovih prevodilaca – Luka Valjo, sa Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Zanimljiv deo manifestacije naslovljen „Vladan Desnica- privatno i javno“ predstavio je Vladana Desnicu iz manje poznatog ugla. Bilo je reči o ranim pesmama Vladana Desnice, kompleksnim delima sa inovativnom leksikom, kao i o prepisci Vladana Desnice i Dragana Jeremića. Sačuvana pisma svedoče o jednom velikom prijateljstvu, ali i o (ne)prilikama Vladana Desnice u posleratnim decenijama. Zanimljiva izlaganja u ovom delu Susreta prezentovale su Sanja Roić sa Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i Iva Tešić sa beogradskog Instituta za književnost i umetnost.

O Vladanu Desnici u školskim programima Srbije govorila je Jelena Đorđević, profesorka srpskog jezika i književnosti iz Gimnazije „Sveti Sava“ u Beogradu. Ona je podsetila na činjenicu da se Vladan Desnica u programu lektire za IV razred Srednje škole nalazi od 1964. godine do danas, kao i da se odlomci iz ovog romana nalaze u čitankama tek od 1974. godine. Analiirajući razliičite promene u pristupu proučavanju Desničinog romana tokom više decenija Jelena Đorđević se osvrnula na recepciju pisca i njegovog dela koja je nepobitno bila uslovljena političkom klimom tadašnje Jugoslavije. Njen rad je analizirao i školski program i različite metodološke pristupe Desničinom delu.

Zatvarajući prve beogradske Desničine susrete profesor Drago Roksandić je, pored ostalog, istakao da su odobrene projektne teme za 2016. i 2017. godinu vrlo važne kao „logični“ pomaci u razvitku ove manifestacije, ali i kao uvod u njenu novu razvojnu fazu. Ta faza je orijentisana prema inter- i trans- kulturalizmu, kao i prema umrežavanju saradnika koji su uključeni u dugoročna istraživanja, koja su važna i s hrvatske i sa srpske strane. On je dodao i da će sledeće godine biti obeleženo 50 godina od smrti Vladana Desnica, te da su tim povodom Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije i Hrvatsko društvo pisaca u dogovoru s Društvom za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi inicirali digitalizaciju sačuvane rukopisne ostavštine Vladana Desnice. Profesor Roksandić je istakao da je cilj ove inicijative da Desničina zaostavština bude trajno zaštićena, i dostupnija korisnicima.

IZLOŽBA O VLADANU DESNICI

U vreme trajanja međunarodnog naučnog skupa „Hrvatsko-srpski/srpsko-hrvatski interkulturalizam danas: povodom 110. godišnjice rođenja Vladana Desnice“, u prostorijama Instituta za književnost i umetnost gosti su mogli da pogledaju izložbu „Vladan Desnica (1905 – 1967)“ autorke Olge Krasić Marjanović iz Biblioteke grada Beograda. Izložba koja je prvi put postavljena u Biblioteci grada 2005. godine, realizovana je povodom tadašnjeg obeležavanja stogodišnjice rođenja Vladana Desnice. Autorka Olga Krasić Marjanović je na ovogodišnjim Desničinim susretima predstavila ovu izložbu osvrnuvši se na rad na njoj, na sistematsko i pažljivo skupljanje i proučavanje građe i odabir ključnih momenata iz života Vladana Desnice.

Na izložbi je na 26 printova predstavljen životni put Vladana Desnice – u privatnoj i u profesionalnoj sferi. Izložene su porodične fotografije, fotografije mladog pisca u društvu sa drugim jugoslovenskim književnim velikanima, odlomci rukopisa iz Desničinih dela, lična pisma, delovi intervjua, naslovne strane knjiga… Predstavljeni su i „Magazin sjeverne Dalmacije“ iz 1934. i 1935. godine, koji je Desnica uređivao, fotografije s premijere drame „Ljestve Jakovljeve“ u Jugoslovenskom dramskom pozoristu u Beogradu 1961. godine, kao i notni zapisi piščevih kompozicija.

Izložba je, baš kao i sami ovogodišnji Susreti, predstavila manje poznate detalje iz života Vladana Desnice. Građa za ovu izložbu prikupljana je iz više izvora. Korišćeni su dokumenti iz Zbirke porodice Desnica u Zagrebu, Narodne biblioteke Srbije, Biblioteke Matice srpske, Pozorišnog muzeja Srbije, te iz odeljenja Periodike i iz Zavičajnog odeljenja Biblioteke grada Beograda.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

uspomene-djeda-radeUspomene djeda Rade
DVOR NA UNI - Nedaleko Dvora, u Ćorama, prva naseljena kuća s desne strane je ona Rade Savića. Kada dolazite u selo Ćore, djeda Radu obavezno ćete zateći...
u-sumi-na-podrucju-petrinje-pronadjena-ubojita-sredstvaU šumi na području Petrinje pronađena ubojita sredstva
PECKI - U mjestu Pecki, na petrinjskom području, u šumi su pronađena odbačena razna ubojita sredstva. Dolaskom policijskog službenika protueksplozijske...
dusan-vuckovic-iz-trnovca-samovanje-srca-udarnickogDušan Vučković iz Trnovca: Samovanje srca udarničkog
TRNOVAC - Pišući o sudbinama i životu povratnika na Baniji i Kordunu, susretali smo ljude različitih zanimanja i profesija - od poljoprivrednika, kovača,...
nova-zaposljavanja-u-drvnom-centru-glinaNova zapošljavanja u Drvnom centru Glina
GLINA - Otvaranjem novog pogona kogeneracije u drvnom centru, Glina postaje prvi energetski neovisni grad u Hrvatskoj. Tako su stvoreni i preduvjeti za...

Društvo

optimizam-u-devedeset-i-drugojOptimizam u devedeset i drugoj
BENKOVAC - Pored benkovačkog hrama posvećenog Svetom Jovanu Krstitelju, koji datira još iz davne 1590....
obiljezena-75-godisnjica-proboja-na-petrovoj-goriObilježena 75. godišnjica proboja na Petrovoj gori
PETROVA GORA - Podno spomenika Vojina Bakića na Petrovoj gori danas je obilježena godišnjica...
veljun-do-mostica-u-dva-puticaVeljun: Do mostića dva putića
VELJUN - Za vrijeme prošlotjedne komemoracije u Veljunu lokalni stanovnici obraćali su se saborskom...

Novosti

strbac-zagreb-uz-pomoc-zakona-nastavlja-progon-srbaŠtrbac: Zagreb uz pomoć zakona nastavlja progon Srba
BEOGRAD - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni je da je tihi...
hho-pokusao-demantovati-brojku-od-67-496-izbrisanih-srbaHHO pokušao demantovati brojku od 67.496 izbrisanih Srba
ZAGREB - Iako se činilo da je nedavni tekst u zagrebačkim "Novostima" o više od 67.000 Srba izbrisanih...
alo-hrvati-iskopavaju-i-pale-kosti-mrtvih-srbaALO: Hrvati iskopavaju i pale kosti mrtvih Srba!
KNIN - Srpska groblja u Kninu prekopana, a kosti spaljene! Kako „Alo!“ saznaje, u poslednjih deset dana...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

banijac-milan-pribicevic-inspiracija-americkoj-umetniciBanijac Milan Pribićević inspiracija američkoj umetnici
BEOGRAD - U Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu u toku je izložba "Srbija, rat i plakat...
veljko-ostojic-uspomene-nekeVeljko Ostojić: Uspomene neke
Bio sam u rodnom krajuNašao sam kuću staru,Banijaca nema višePo svijetu se raselišeOj Banijo tebi...
kuca-kulture-u-bjelovaruKuća kulture u Bjelovaru
BJELOVAR - U Bjelovaru je otvorena Kuća kulture srpske zajednice grada Bjelovara i...
prividi-1Prividi (1)
Prividi se i pričuje neuku čovjeku vrlo lako. Ali hoće i učenome da se priviđa i pričuje. Ovo sam ja...

Oluja

srbi-da-plate-uklanjanje-ostataka-domova-spaljenih-u-olujiSrbi da plate uklanjanje ostataka domova spaljenih u "Oluji"
GOSPIĆ - Srbima izbjeglim iz Gospića stigli su računi u iznosu od 700 do 2.700 evra koje bi trebalo da plate Hrvatskoj kako bi tamošnje komunalne službe...
kako-je-bivsi-pripadnik-hrvatske-vojske-pomogao-naslednicima-ubijenog-srbinaKako je bivši pripadnik hrvatske vojske pomogao naslednicima ubijenog Srbina
Slučaj Janka Ćakića iz okoline Kistanja, čija je porodica ovih dana uspela da u Županijskom sudu u Bjelovaru dobije odštetu od 108.000 evra zbog ubistva...
general-sreto-malinovic-krajina-je-izdana-i-prodataGeneral Sreto Malinović: Krajina je izdana i prodata
BEOGRAD - General Sreto Malinović je ratni heroj, odlikovan medaljom časti. Za ovu zemlju je tokom ratnih godina, ali i van njih, uradio mnogo.Međutim,...

Politika

lokalni-izbori-sdss-osvojio-najvise-glasova-srbaLokalni izbori: SDSS osvojio najviše glasova Srba
ZAGREB - Rezultati lokalnih izbora pokazali su da je SDSS ostao najjača srpska stranka, ali i da će njen vrh, i pored osvajanja nekih novih pozicija,...
bjelajac-mijenja-rkmana-na-mjestu-dozupana-tepsic-i-arbutina-u-drugom-kruguBjelajac mijenja Rkmana na mjestu dožupana, Tepšić i Arbutina u drugom krugu
DVOR NA UNI - Bogdan Rkman, dosadašnji dožupan Sisačko-moslovačke županije, izgubio je od Dušana Bjelajca iz DSS-a, a SDSS je, prije svega zahvaljujući...
pupovac-srbi-ulaze-u-deset-zupanijaPupovac: Srbi ulaze u deset županija
ZAGREB - Predsednik Srpskog narodnog veća i potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac kaže za RTS da su rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj veoma dobri za...