Krst na krizu 3 BEOGRAD - Redak i snažan pokušaj da se kroz dva simbola - krst i križ - prikažu odnosi Srba i Hrvata, čije vođe često zaborave hrišćanske poruke, knjiga "Krst na križu" Ratka Dmitrovića za kratko vreme izazvala je veliku pažnju javnosti. To je pokazala i sinoćna promocija u prepunoj Svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

Publika, u kojoj su bili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, akademik Dragoslav Mihailović, gradski menadžer Goran Vesić, istoričar dr Radoš Ljušić i druge ugledne ličnosti, pažljivo je slušala mišljenje recenzenata i autora, koji su govorili o odnosu dva susedna naroda, koji i dalje opterećuju njihove živote i utiču na njih. Iako posmatrane iz srpskog ugla, s obzirom na poreklo autora, analize iznete u najnovijem izdanju Kompanije "Novosti" mogu se posmatrati kao nepristrasne, objektivne i iznad svega potkrepljene činjenicama.

- Mi moramo uložiti ogroman napor da pokažemo svojoj deci, i onima koji dolaze nakon nas, šta se događalo i da pokušamo, uz sve pretpostavke da je to iluzija, da sa hrvatskom stranom razgovaramo tako što bismo ih nagovarali da prihvate istinu ili bar da je na stolu pogledaju - rekao je Dmitrović. - Smatram da ima malo Srba koji mogu da mrze. Ja ne znam šta je mržnja. Ne mogu, čak, ni ljude koji su mi načinili veliko zlo da mrzim. U ovoj knjizi nećete naći nijedan trag, nijedan redak mržnje. Naprotiv. Zato bih voleo da što više Hrvata pročita knjigu, pa neka je prime i kao nešto što tek treba da provere.

Akademik Vasilije Krestić istakao je da je Dmitrović svojim tekstovima mnogo doprineo boljem razumevanju višedecenijskih nimalo skladnih odnosa između Srba i Hrvata.

- Dmitrović je uvek znao da odabere događaje, ličnosti i probleme koji su zahtevali ozbiljnu analizu i javnu pažnju - rekao je akademik Krestić. - Brojnim člancima, koji nikad nisu obimni, zamorni i dosadni, snabdevao je čitaoce proverenim podacima kojima je oslikavao svu tragediju srpskog naroda u Hrvatskoj i ukazivao na suštinu hrvatske politike, kojoj je bio i ostao cilj da, po svaku cenu, ne birajući sredstva, čak i genocidom stvori veliku, etnički i rimokatolički čistu hrvatsku državu.

Krestić je ocenio da knjiga "Krst na križu" obiluje autentičnim dokazima koji razobličavaju bolesnu mržnju hrvatskog društva prema Srbima i svemu što je srpsko.

- Baš zato što je bogata dokazima, što su ti dokazi neporecivi, knjiga "Krst na križu" ima otrežnjujuću i osvešćujuću ulogu - smatra Krestić. - Delo obiluje zanimljivim portretima, prepunim nepoznatih podataka o raznim ličnostima, i onih koji su, samo zato što su Srbi, nedužno stradali, i onih koji su počinili stravične zločine za koje nisu odgovarali - kazao je Krestić.

U knjizi "Krst na križu" nalaze se tekstovi o Srbima u Hrvatskoj i o srpsko-hrvatskim odnosima, koje je Dmitrović, tokom više godina, objavljivao u mnogim našim novinama i časopisima.

- Može se sa sigurnošću reći da je ova knjiga započeta pre tri decenije, mada je uglavnom zapisivana u poslednjoj - rekao je književnik Milovan Vitezović. - Tada je njen autor, iako mlad, već osvedočen novinar, dopisnik "Politike" iz Zagreba, počeo da uznemirava jugoslovensku javnost, razbijajući krivo ogledalo sa slikom lažne idile, sluteći oluju koja će oduvati zemlju. Drčan i istrajan. Tvrdoglav. Dmitrovićevi dopisi u "Politici" počeli su "da zakazuju" sednice Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske. Ratko je saslušavan, umesto da bude čut. Nije bio čut ni kad se iz Zagreba oglašavao u Dnevnicima Televizije Beograd.

Vitezović je ispričao da je zakazivanje sednica hrvatskog CK sa dnevnim redom o njemu, Dmitrović prekinuo sam vrativši partijsku knjižicu.

- Ne lativši se ničeg drugog sem pera, Dmitrović je posle nekog vremena morao u Beograd, jer mu mesta u Zagrebu, pri njegovoj pameti, nije bilo - kazao je Vitezović. - U Beogradu je ostao pri svojoj glavi, bez obzira na ubrzane događaje, pa mu mesta u RTS-u nije bilo. Menjao je radna mesta i išao tamo gde je morao da radi po svom umu i svom drumu. Kad nije bio po volji, ili njemu nije bilo po volji, odlazio je dalje.

Pre dolaska na čelo "Večernjih novosti", uređivao je nedeljnik "Argument", koji se posle njega ugasio. Kome je bilo do argumenata sem njemu, koji se na njih, u svemu što je pisao, pozivao! Argumenti su ostali glavna odlika njegovog publicističkog delovanja.
Vitezović je primetio da se tekstovi, iako su nastajali u različitim vremenskim periodima, nadopunjavaju i prelivaju.

- "Krst na križu" je knjiga sva od istina koje mogu biti i istorija i psihologija i etnografija. Iznad svega je vrhunska publicistika - zaključio je Vitezović.

VUČIĆ GOVORNIK

Premijer Aleksandar Vučić izrazio je veliko žaljenje što zbog iznenada iskrslog putovanja nije bio u mogućnosti da prisustvuje promociji. Ipak, kako je saopštio, pročitao je skoro celu knjigu "Krst na križu" i čestitao autoru i "Novostima" na ovom izdavačkom poduhvatu. Premijer je izrazio želju da na nekoj od budućih promocija bude jedan od govornika.

PLANULO NEKOLIKO HILjADA PRIMERAKA

Knjiga "Krst na križu" odnedavno se prodaje na kioscima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Za kratko vreme prodato je nekoliko hiljada primeraka. Najnovije izdanje Kompanije "Novosti" može da se kupi i u knjižarama "Vulkan", "Delfi" i u "Kutku Novosti".


OBUHVAĆENI SVI PROBLEMI

Akademik Vasilije Krestić je ocenio da je Dmitrović zahvatio sve problematične teme Srba u Hrvatskoj:

- One su pritiskale, pritiskaju i pritiskaće. U "Krstu na križu" ima mnogo tekstova u kojima se govori o komunistima i njihovom odnosu prema nacionalnom pitanju tužnog statusa Srba u Hrvatskoj. Ima tekstova o tome kako Hrvati znamenite Srbe, poput Ruđera Boškovića i Nikole Tesle, žele da prisvoje i proglašavaju ih za Hrvate...

MILORAD DODIK: OBJAŠNjENjA

Knjiga deluje intrigantno, jer se odnosi na teme koje dosežu u daleku prošlost da bi se objasnila sadašnjost i da bismo mogli da se usmerimo na budućnost. Ovo je jedno od najsveobuhvatnijih materijala koje objašnjava srpsko-hrvatske odnose i u tom pogledu će imati značajno mesto u opisivanju i tretiranju tih odnosa.


DRAGOSLAV MIHAILOVIĆ: SAZNANjE

- Još nisam imao priliku da pročitam knjigu. Dmitrović je talentovan novinar i autor, i on je mnoge stvari video bolje nego mi što smo ranije uspevali. Verujem da iz knjige možemo svašta novo saznati, tome se iskreno nadam. Interesuje me tema, sve što ima veze sa Srbijom, a naročito u vezi sa promašenim jugoslovenstvom, a ovaj autor će reći vredne stvari.

RADOŠ LjUŠIĆ: SUPROTNOSTI

- O odnosima sa Hrvatima uvek ima nešto novo da se kaže, zato što je stanje takvo da su oni uvek u nekoj suprotnosti i uvek ima nečeg što predstavlja problem ili za Hrvate ili za Srbe, a ni jedni ni drugi nisu u stanju to da reše. Kao istoričara me ništa ne može iznenaditi, jer su to radovi koji se uglavnom odnose na savremeno doba i pamtimo ga i Ratko i ja. Ipak, savremeni događaji znaju da budu zanimljiviji nego oni iz duboke prošlosti i zato knjigu svakako treba pročitati.

GORAN VESIĆ: RAZUMEVANjE

- Čitao sam delove u rukopisu i mislim da je "Krst na križu" delo koje će doprineti boljem razumevanju odnosa između Srbije i Hrvatske. Onaj ko knjigu bude pročitao shvatiće istorijsku podlogu odnosa. Malo je dela koja na taj način osvetljavaju našu zajedničku istoriju.


ĐORĐE MOMIROVIĆ: PRAVA MERA

- Zainteresovala me je knjiga. Pratim Ratkov rad, posebno taj nacionalni opus, koji je doziran sa pravom merom. Tu nema šovinizma, samo pravi, izvorni i tačni nacionalizam, što nama često fali. Idemo u jednu i u drugu krajnost, a treba naći pravu meru da bi se čoveku verovalo. Ekstremizam je mnogo opasan, a ovo je područje koje ga ne trpi.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Banija Online zadržava pravo brisanja komentara sa neprikladnim sadržajem!

Banija

po-noci-vozio-bez-svjetala-pod-utjecajem-alkohola-od-2-33-promilaPo noći vozio bez svjetala pod utjecajem alkohola od 2,33 promila
GLINA - Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je sedam kaznenih djela, od kojih su pet djela počinili...
sluzeno-blagodarenje-za-narod-slabinjskiSluženo Blagodarenje za narod slabinjski
SLABINJA - U crkvi Sv.Petka u Slabinji, Blagodarenje za narod Slabinjski služio je Gosp. Dalibor Tanasić Protojerej Kostajničko-Dubičke parohije....
traktor-sesticima-iz-komogovineTraktor Šestićima iz Komogovine
KOMOGOVINA - Početkom septembra humanitarna organizacija Srbi za Srbe isporučila je polovni traktor Torpedo Adriatik 4506A u vrednosti od 3.500 € za...
banijci-ni-u-australiji-ne-zaboravljaju-rodni-krajBanijci ni u Australiji ne zaboravljaju rodni kraj
SIDNEJ - Banijci Sidneja i njihovi prijatelji okupili su se prošlog vikenda u sali Crkve Svetog Nikole u Blektaunu na tradicionalnom humanitarnom...

Društvo

na-izvoru-rijeke-kosovciceNa izvoru rijeke Kosovčice
Biskupija je jedna od četiriju dalmatinskih općina s većinskim srpskim stanovništvom: do posljednjeg...
odlazak-u-osamdesetojOdlazak u osamdesetoj
PERUŠIĆ - Ako se zateknete u srcu Like, Perušić ćete lako pronaći, Kosinj nešto teže, selo Zabarje vrlo...
obnova-kaznenog-postupkaObnova kaznenog postupka
Nedavno sam slučajno saznao da protiv mene postoji međunarodna tjeralica, koju je izdao Interpol Zagreb,...

Novosti

strah-u-vodotecuStrah u Vodoteču
VODOTEČ - Selo Vodoteč u Ličko-senjskoj županiji, sedam kilometara udaljeno od Brinja, krasio je...
kapetan-dragan-montiran-proces-iz-sovinistickih-pobudaKapetan Dragan: Montiran proces iz šovinističkih pobuda
SPLIT - Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, jutros je u Splitu izneo svoju odbranu na...
septembarski-talas-sudjenja-srbima-u-hrvatskoj-za-ratne-zlocineSeptembarski talas suđenja Srbima u Hrvatskoj za ratne zločine
BEOGRAD - Poslije godišnjih odmora u Hrvatskoj je krenuo novi talas suđenja Srbima i pripadnicima bivše...

Kultura

oluja-razvejala-bacuske-tamburase"Oluja" razvejala bačuške tamburaše
Sve bačuške tamburaše, članove nekad čuvenog orkestra, ratni vihor je rasuo u daljini, a svake godine se...
18-31-krajiski-likovni-salon-od-13-oktobra18 (31) Krajiški likovni salon od 13. oktobra
Krajiški likovni salon biće otvoren 13. oktobra 2017. u Galeriji Muzeja želјeznica Srbije (Nemanjina 6,...
udruzenje-krajiskih-srba-u-cikagu-obelezilo-jubilej-foto-videoUdruženјe krajiških Srba u Čikagu obeležilo jubilej (Foto / Video)
ČIKAGO - Krajišnici poreklom sa Korduna, Banije, Slavonije, Dalmacije, Like, Bosanske Krajine i drugih...
odrzan-84-vukov-saborOdržan 84. Vukov sabor
LOZNICA - U Tršiću je u nedjelju održana završna svečanost 84. Vukovog sabora, a tom prilikom...

Oluja

franjo-hvala-ti-sto-si-nas-proterao-tekst-zrtve-oluje-koji-tera-na-razmisljanje"Franjo, hvala ti što si nas proterao": Tekst žrtve "Oluje" koji tera na razmišljanje
„Da smo ostali dolje, neko bi možda uspio kao i ovdje, ali većina nas bi se oslanjala na roditeljske veze za zaposlenje, ostali na roditeljskim...
svjedocenja-prezivjelih-iz-grubora-gosica-i-varivodaSvjedočenja preživjelih iz Grubora, Gošića i Varivoda
Zločin u Gruborima dogodio se 25. avgusta 1995. i o njemu su poznati brojni fakti. Pokojni Božo Knežević snimio je sjajan dokumentarac “Oluja...
bogdan-rkman-pravo-na-tugovanjeBogdan Rkman: Pravo na tugovanje
Kako ocjenjujete ovogodišnje obilježavanje godišnjice Oluje?Da je bilo mirnije, jeste. Da je incidenata bilo, jeste. Ove godine u Kninu ritualno nije...

Politika

dss-napad-na-bjelajca-pokazuje-u-kakvim-uslovima-zivi-vecina-pripadnika-srpske-zajedniceDSS: Napad na Bjelajca pokazuje u kakvim uslovima živi većina pripadnika srpske zajednice
ZAGREB - Demokratski savez Srba  danas je najoštrije osudio napad na svog stranačkog kolegu - zamjenika župana Sisačko-moslavačke županije iz reda...
sdss-osudio-pokusaj-fizickog-napada-vijecnika-hsp-a-na-zamjenika-zupana-bjelajcaSDSS osudio pokušaj fizičkog napada vijećnika HSP-a na zamjenika župana Bjelajca
SISAK - Predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a Boro Rkman, vijećnica županijske Skupštine Sisačko-moslavačke županije Mirjana Oluić-Voloder i vijećnik Branko...
pupovac-se-nada-hitnom-sastanku-sa-srpskim-drzavnim-vrhomPupovac se nada hitnom sastanku sa srpskim državnim vrhom
ZAGREB - Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac izjavio je da se nada hitnom razgovoru sa srpskim državnim vrhom, na kojem bi se razmatrali...