Krst na krizu 3 BEOGRAD - Redak i snažan pokušaj da se kroz dva simbola - krst i križ - prikažu odnosi Srba i Hrvata, čije vođe često zaborave hrišćanske poruke, knjiga "Krst na križu" Ratka Dmitrovića za kratko vreme izazvala je veliku pažnju javnosti. To je pokazala i sinoćna promocija u prepunoj Svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

Publika, u kojoj su bili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, akademik Dragoslav Mihailović, gradski menadžer Goran Vesić, istoričar dr Radoš Ljušić i druge ugledne ličnosti, pažljivo je slušala mišljenje recenzenata i autora, koji su govorili o odnosu dva susedna naroda, koji i dalje opterećuju njihove živote i utiču na njih. Iako posmatrane iz srpskog ugla, s obzirom na poreklo autora, analize iznete u najnovijem izdanju Kompanije "Novosti" mogu se posmatrati kao nepristrasne, objektivne i iznad svega potkrepljene činjenicama.

- Mi moramo uložiti ogroman napor da pokažemo svojoj deci, i onima koji dolaze nakon nas, šta se događalo i da pokušamo, uz sve pretpostavke da je to iluzija, da sa hrvatskom stranom razgovaramo tako što bismo ih nagovarali da prihvate istinu ili bar da je na stolu pogledaju - rekao je Dmitrović. - Smatram da ima malo Srba koji mogu da mrze. Ja ne znam šta je mržnja. Ne mogu, čak, ni ljude koji su mi načinili veliko zlo da mrzim. U ovoj knjizi nećete naći nijedan trag, nijedan redak mržnje. Naprotiv. Zato bih voleo da što više Hrvata pročita knjigu, pa neka je prime i kao nešto što tek treba da provere.

Akademik Vasilije Krestić istakao je da je Dmitrović svojim tekstovima mnogo doprineo boljem razumevanju višedecenijskih nimalo skladnih odnosa između Srba i Hrvata.

- Dmitrović je uvek znao da odabere događaje, ličnosti i probleme koji su zahtevali ozbiljnu analizu i javnu pažnju - rekao je akademik Krestić. - Brojnim člancima, koji nikad nisu obimni, zamorni i dosadni, snabdevao je čitaoce proverenim podacima kojima je oslikavao svu tragediju srpskog naroda u Hrvatskoj i ukazivao na suštinu hrvatske politike, kojoj je bio i ostao cilj da, po svaku cenu, ne birajući sredstva, čak i genocidom stvori veliku, etnički i rimokatolički čistu hrvatsku državu.

Krestić je ocenio da knjiga "Krst na križu" obiluje autentičnim dokazima koji razobličavaju bolesnu mržnju hrvatskog društva prema Srbima i svemu što je srpsko.

- Baš zato što je bogata dokazima, što su ti dokazi neporecivi, knjiga "Krst na križu" ima otrežnjujuću i osvešćujuću ulogu - smatra Krestić. - Delo obiluje zanimljivim portretima, prepunim nepoznatih podataka o raznim ličnostima, i onih koji su, samo zato što su Srbi, nedužno stradali, i onih koji su počinili stravične zločine za koje nisu odgovarali - kazao je Krestić.

U knjizi "Krst na križu" nalaze se tekstovi o Srbima u Hrvatskoj i o srpsko-hrvatskim odnosima, koje je Dmitrović, tokom više godina, objavljivao u mnogim našim novinama i časopisima.

- Može se sa sigurnošću reći da je ova knjiga započeta pre tri decenije, mada je uglavnom zapisivana u poslednjoj - rekao je književnik Milovan Vitezović. - Tada je njen autor, iako mlad, već osvedočen novinar, dopisnik "Politike" iz Zagreba, počeo da uznemirava jugoslovensku javnost, razbijajući krivo ogledalo sa slikom lažne idile, sluteći oluju koja će oduvati zemlju. Drčan i istrajan. Tvrdoglav. Dmitrovićevi dopisi u "Politici" počeli su "da zakazuju" sednice Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske. Ratko je saslušavan, umesto da bude čut. Nije bio čut ni kad se iz Zagreba oglašavao u Dnevnicima Televizije Beograd.

Vitezović je ispričao da je zakazivanje sednica hrvatskog CK sa dnevnim redom o njemu, Dmitrović prekinuo sam vrativši partijsku knjižicu.

- Ne lativši se ničeg drugog sem pera, Dmitrović je posle nekog vremena morao u Beograd, jer mu mesta u Zagrebu, pri njegovoj pameti, nije bilo - kazao je Vitezović. - U Beogradu je ostao pri svojoj glavi, bez obzira na ubrzane događaje, pa mu mesta u RTS-u nije bilo. Menjao je radna mesta i išao tamo gde je morao da radi po svom umu i svom drumu. Kad nije bio po volji, ili njemu nije bilo po volji, odlazio je dalje.

Pre dolaska na čelo "Večernjih novosti", uređivao je nedeljnik "Argument", koji se posle njega ugasio. Kome je bilo do argumenata sem njemu, koji se na njih, u svemu što je pisao, pozivao! Argumenti su ostali glavna odlika njegovog publicističkog delovanja.
Vitezović je primetio da se tekstovi, iako su nastajali u različitim vremenskim periodima, nadopunjavaju i prelivaju.

- "Krst na križu" je knjiga sva od istina koje mogu biti i istorija i psihologija i etnografija. Iznad svega je vrhunska publicistika - zaključio je Vitezović.

VUČIĆ GOVORNIK

Premijer Aleksandar Vučić izrazio je veliko žaljenje što zbog iznenada iskrslog putovanja nije bio u mogućnosti da prisustvuje promociji. Ipak, kako je saopštio, pročitao je skoro celu knjigu "Krst na križu" i čestitao autoru i "Novostima" na ovom izdavačkom poduhvatu. Premijer je izrazio želju da na nekoj od budućih promocija bude jedan od govornika.

PLANULO NEKOLIKO HILjADA PRIMERAKA

Knjiga "Krst na križu" odnedavno se prodaje na kioscima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Za kratko vreme prodato je nekoliko hiljada primeraka. Najnovije izdanje Kompanije "Novosti" može da se kupi i u knjižarama "Vulkan", "Delfi" i u "Kutku Novosti".


OBUHVAĆENI SVI PROBLEMI

Akademik Vasilije Krestić je ocenio da je Dmitrović zahvatio sve problematične teme Srba u Hrvatskoj:

- One su pritiskale, pritiskaju i pritiskaće. U "Krstu na križu" ima mnogo tekstova u kojima se govori o komunistima i njihovom odnosu prema nacionalnom pitanju tužnog statusa Srba u Hrvatskoj. Ima tekstova o tome kako Hrvati znamenite Srbe, poput Ruđera Boškovića i Nikole Tesle, žele da prisvoje i proglašavaju ih za Hrvate...

MILORAD DODIK: OBJAŠNjENjA

Knjiga deluje intrigantno, jer se odnosi na teme koje dosežu u daleku prošlost da bi se objasnila sadašnjost i da bismo mogli da se usmerimo na budućnost. Ovo je jedno od najsveobuhvatnijih materijala koje objašnjava srpsko-hrvatske odnose i u tom pogledu će imati značajno mesto u opisivanju i tretiranju tih odnosa.


DRAGOSLAV MIHAILOVIĆ: SAZNANjE

- Još nisam imao priliku da pročitam knjigu. Dmitrović je talentovan novinar i autor, i on je mnoge stvari video bolje nego mi što smo ranije uspevali. Verujem da iz knjige možemo svašta novo saznati, tome se iskreno nadam. Interesuje me tema, sve što ima veze sa Srbijom, a naročito u vezi sa promašenim jugoslovenstvom, a ovaj autor će reći vredne stvari.

RADOŠ LjUŠIĆ: SUPROTNOSTI

- O odnosima sa Hrvatima uvek ima nešto novo da se kaže, zato što je stanje takvo da su oni uvek u nekoj suprotnosti i uvek ima nečeg što predstavlja problem ili za Hrvate ili za Srbe, a ni jedni ni drugi nisu u stanju to da reše. Kao istoričara me ništa ne može iznenaditi, jer su to radovi koji se uglavnom odnose na savremeno doba i pamtimo ga i Ratko i ja. Ipak, savremeni događaji znaju da budu zanimljiviji nego oni iz duboke prošlosti i zato knjigu svakako treba pročitati.

GORAN VESIĆ: RAZUMEVANjE

- Čitao sam delove u rukopisu i mislim da je "Krst na križu" delo koje će doprineti boljem razumevanju odnosa između Srbije i Hrvatske. Onaj ko knjigu bude pročitao shvatiće istorijsku podlogu odnosa. Malo je dela koja na taj način osvetljavaju našu zajedničku istoriju.


ĐORĐE MOMIROVIĆ: PRAVA MERA

- Zainteresovala me je knjiga. Pratim Ratkov rad, posebno taj nacionalni opus, koji je doziran sa pravom merom. Tu nema šovinizma, samo pravi, izvorni i tačni nacionalizam, što nama često fali. Idemo u jednu i u drugu krajnost, a treba naći pravu meru da bi se čoveku verovalo. Ekstremizam je mnogo opasan, a ovo je područje koje ga ne trpi.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

sdss-na-antifasistickoj-manifestaciji-u-banskom-grabovcuSDSS na antifašističkoj manifestaciji u Banskom Grabovcu
BANSKI GRABOVAC - Predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke na čelu sa predsjednikom Izvršnog odbora Borom Rkmanom, te brojni članovi i...
pozar-u-pogonu-furnira-i-parketa-u-petrinjiPožar u pogonu furnira i parketa u Petrinji
PETRINJA - U Proizvodnom pogonu furnira i parketa tvrtke „NIL-Ž“ d.o.o. u Sisačkoj ulici 116 u Petrinji, u prostorima bivše Ciglane, u petak, 21....
baka-anine-102-godineBaka Anine 102 godine
SISAK - Ana Svrabić, najstarija korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Sisak, danas je proslavila svoj rođendan. Netko bi mogao reći, pa što? Svaki...
uspjesna-potraga-za-nestalim-djurom-medicem-iz-samarickih-brdjanaUspješna potraga za nestalim Đurom Medićem iz Šamaričkih Brđana
DVOR NA UNI - Hrvatska gorska služba spasavanja (HGSS) objavila je danas da je u ponedjeljak 17.06.2017. godine u popodnevnim satima preko županijskog...

Društvo

volonteri-uredili-selo-branesciVolonteri uredili selo Branešci
BRANEŠCI - Radnom akcijom na uređenju prostora oko zvonika i nekadašnjeg mjesta otkupa mlijeka u...
odrzan-narodni-zbor-u-sumi-abez-pored-vrginmostaOdržan narodni zbor u šumi Abez pored Vrginmosta
VRGINMOST - Uz prisustvo velikog broja građana, u šumi Abez pored Vrginmosta, u nedjelju je održan...
plitvica-selo-turizam-bez-vodovoda-i-kanalizacijePlitvica Selo: Turizam bez vodovoda i kanalizacije
PLITVICE - Posljednjih godinu dana, Plitvica Selo se često nalazi u udarnim vijestima nacionalnih...

Novosti

strbac-da-li-ce-pravda-za-pavla-pantica-biti-spora-ali-dostiznaŠtrbac: Da li će pravda za Pavla Pantića biti spora, ali dostižna
BEOGRAD - Nedavno je Vrhovni sud Hrvatske ukinuo prvostepenu presudu kapetanu bojnog broda Pavlu Pantiću...
linta-razgovor-bobetka-u-policiji-u-vezi-zlocina-u-sisku-nastavak-ruganja-srpskim-zrtvamaLinta: Razgovor Bobetka u policiji u vezi zločina u Sisku nastavak ruganja srpskim žrtvama
BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da odlazak hrvatskog generala...
sin-janka-bobetka-ispitan-zbog-ratnog-zlocina-u-siskuSin Janka Bobetka ispitan zbog ratnog zločina u Sisku
SISAK - Zbog istrage o ratnim zločinima u Sisku, u policijskoj stanici je ispitan Ivan Bobetko, sin...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Najave

banijski info portal gif

Kultura

proslava-svestenomucenika-save-gornjokarlovackogProslava sveštenomučenika Save gornjokarlovačkog
KARLOVAC - U ponedeljak 17. jula tekuće godine, u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u...
kordunaski-biseri-sarena-krmacicaKordunaški biseri: Šarena krmačica
Dal je neko babu nagovorio, il je ona sama procjenila da su šareni krmci bolji od bijelih, neće se...
veljko-ostojic-zirovacVeljko Ostojić: Žirovac
Sjećam se jednog velikog sela, sjećam se njegovih prela,sjećam se ljudi i običaja,sjećam se svoga...
dani-kule-jankovica-2017Dani Kule Jankovića 2017.
ISLAM GRČKI - U subotu i nedjelju, 22. i 23. srpnja 2017 u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom održat...

Oluja

strbac-na-dan-progona-srba-u-banjaluci-spektakl-godineŠtrbac: Na dan progona Srba, u Banjaluci „spektakl godine“
BEOGRAD - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni da je neugodno iznenađen saznanjem da će na dan kada se...
uskoro-izvjestaj-o-otetoj-i-unistenoj-imovinih-izbjeglih-srbaUskoro izvještaj o otetoj i uništenoj imovinih izbjeglih Srba
BEOGRAD - Izvještaj o otetoj i uništenoj imovinih izbjeglih Srba iz Hrvatske, BiH i Slovenije trebalo bi da bude završen u narednih mjesec dana, izjavio...
budimir-da-li-je-etnicko-ciscenje-obrazac-za-novi-svetski-poredak-u-21-vekuBudimir: "Da li je etničko čišćenјe obrazac za novi svetski poredak u 21 veku?"
BEOGRAD - U listu „Politika“ od 13. jula 2017. godine objavlјen je članak „Matis hvali hrvatsku „Oluju“, i kaže da je izmenila tok istorije. Džejms Matis...

Politika

dragana-jeckov-vazno-nam-je-obrazovanje-na-srpskom-jeziku-i-cirilicnom-pismuDragana Jeckov: Važno nam je obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu
ZAGREB - Dragana Jeckov, prva saborska zastupnica SDSS-a, koja je u utorak prisegnula pred Hrvatskim saborom, najavila je da će u fokusu njezina...
prof-dr-milorad-pupovac-novi-predsjednik-sdss-aProf.dr. Milorad Pupovac novi predsjednik SDSS-a
BOROVO SELO - Jednoglasnom odlukom Glavne Skupštine prof.dr. Milorad Pupovac novi je predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke. Nakon punih...
dss-cilj-nam-je-da-srbi-u-hrvatskoj-ostanu-opstanu-i-razvijaju-seDSS: Cilj nam je da Srbi u Hrvatskoj ostanu, opstanu i razvijaju se
VUKOVAR - Rukovodstvo Demokratskog Saveza Srba (DSS) održalo je u utorak 27.06.2017. godine konferenciju za medije u Vukovaru povodom obilježavanja...