drustvo sveti sava
BEOGRAD - Časopis/godišnjak „Bratstvo“ čiji je novi, broj XX izašao pred početak Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu je rubriku „Srbi u svetu“ posvetio Srbima u Dalmaciji. Na preko 50 strana odvojenih za ovu rubriku, objavlјeni su radovi: Uvodni tekst Dušana Zupana; istorijski pregled „Srbi u Dalmaciji“ dr Sofije Božić; Pregled i stanje crkvenih objekata na području Dalmatinske eparhije, Milojka Budimira (20 strana) i „Sudbina Knina“ tekst prof. dr Svetozara Livade. U idućoj, takođe stalnoj rubrivci, rubrici „Srpske sudbine. Tamo daleko“ je biografija (hronologija života i političkog djelovanja) akademika Jovana Raškovića, autor: Danko Perić (17 strana, uz dvije Raškovićeve crno-bijela fotografije).

Ovaj časopis/godišnjak izdaje Društvo „Sveti Sava“, a u prostorijama Društva, u Domu sindikata (ulaz iz Dečanske ulice 14; prostorije su na 5. spratu, soba br. 13), može se kupiti ovaj, novi broj, kao i prethodni brojevi godišnjaka.

Osnovni podaci o Društvu (sa Internet prezentacije):

Društvo ”Sveti Sava” je najstarije aktivno srpsko građansko društvo. Ove, 2016. godine, navršiće se 130 godina našeg postojanja i rada i 22 godine od posleratne obnove, o Savindanu 1994. godine u Narodnoj bilioteci Srbije.

Naši cilјevi su širenje prosvete i kulture, negovanje ”nacionalnog osećanja vrline” i vrednosti svetosavske tradicije, kao i kulta Svetog Save u srpskom narodu.

Naši zadaci su izdavanje prigodnih knjiga, godišnjeg časopisa BRATSTVO, saradnja sa školama i crkvama, organizovanje redovnog Svetosavskog konkursa za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji, Srpskoj, regionu i rasejanju, širenje pododbora Društva u Srbiji i srpskoj dijaspori.

Naša želјa je stvaranje mogućnosti za stipendiranje srpske omladine iz zemalјa van Srbije.

Naša nada je restitucija velike imovine Društva, što bi omogućilo ispunjenje ovih, pa i mnogih drugih cilјeva i zadataka.

Mi smo svetovno Društvo, grupa intelektualaca različitih zanimanja i za naš rad ne primamo nikakvu nadoknadu, osim zadovolјstva što možemo da budemo od koristi našem narodu. (...)

Pozivamo vas, gde god da živite, da nam pomognete u našem pregnuću – učlanjenjem, aktivnošću, kupovinom naših izdanja, dobrotvornim prilogom, ili na bilo koji drugi način za koji mislite da bi bio od koristi za Društvo, a samim tim i za srpsku zajednicu u zemlјi i van nje.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc