Milos Kordic promocija Zemun 12
ZEMUN - Dvije nove knjige književnika Miloša Kordića, rođenog na Baniji, 1944. godine, a od 1991. izbjeglice u Beogradu, izašle iz štampe ovog lјeta, predstavlјene su u četvrtak, 3. novembra, u Biblioteci "Sveti Sava" u Zemunu.

To su: knjiga Grumen zemlјe očinje (zapisi o izbjeglim, prognanim i "interno raselјenim" Srbima, izdanje Zavičajnog udruženja Krajišnika "Nikola Tesla" Plandište) i zbirka pjesama Predvečerje (izdanje Izdavačkog preduzeća Prosveta a. d. Beograd).

O knjizi zapisa, objavlјivanih prije desetak i više godina u beogradskom magazinu za izbjeglice Pravi odgovor, govorila je novinar Milka Ljubičić, tada glavni i odgovorni urednik tog magazina.

"... U svojim, on će skromno reći, zabilјeškama", rekla je, između ostalog, Milka Ljubičić, "Kordić nas upoznaje sa isječcima iz svakodnevice malih lјudi čiji životi su ispreturani velikim političkim, nacionalnim i istorijskim turbulencijama. U fokusu Miloševe pažnje su takozvani postolujni, postdejtonski i postkumanovski Srbi... oni koje su ratovi izmjestili iz njihovih sela i varošica, sa njihovih brda i njiva, šuma i livada na druge, njima nepoznate prostore, među sunarodnike, svoje a opet tuđe lјude. Miloš ih sreće na raznim mjestima, zatiče u raznim situacijama, pamti pa zapisuje njihova (ne)snalaženja i (ne)navikavanja na novi suživot i nevolјe od kojih se štite na razne načine, nerijetko i humorom, ne štedeći ni sebe ni okruženje, ali i ćutanjem jer jedino ono, kao što je davno primjetio Jovan Dučić, "može da sačuva čovjeka od poslјedica koje mogu da mu nanesu trenutna i nesmotrena raspoloženja"...

Pesme Miloša Kordića PREDVEČERJE (200 dinara + PTT) i knjiga izbegličkih zapisa GRUMEN ZEMLjE OČINјE (300 dinara + PTT) mogu se naručiti pouzećem na autorov telefon 063 1958 354.
O knjizi pjesama Predvečerje govorio je profesor dr Dušan Ivanić, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, književni istoričar i kritičar, inače autor više knjiga (istorija, pregleda, antologija...) o književnosti Srba iz Hrvatske i autor većeg broja radova i o književnom stvaralaštvu Miloša Kordića.

"... U Predvečerju pored tragova zavičajnosti i uspomena", kazao je profesor Dušan Ivanić, " nešto drugo prožima sve pjesme: one govore metaforom, metonimijom, simbolom; ono što je čulno pretaču u beščulno, realno u nadrealno ili fantastično, prolazno u trajno, tjelesno u bestjelesno...

Kordić je pjesnik zajednice, njene sudbine i njenih poslova (porodice, sela, naroda)...

Moglo bi se reći: Predvečerje je nevesela knjiga o našoj prolaznosti, nas lično, prolaznosti zavičaja, naroda, generacija, raspoloženja, godišnjih doba, bilјa, ptica... Ali te su pjesme i ditirampske slike zavičajnih prostora: možda upravo uslјed toga neodolјivo odlaze u melanholiju... u priču ili osjećanje o promjenlјivosti i prolaznosti našeg ja i našeg mi. Na pjesniku je da sačuva, "za daleko neko pokolјenje" (Nјegoš) tragove i našeg ja i našeg mi! Neće biti slučajno što se u Kordićevim pjesmama nalazi dijete "koje čuva ovce" (strana 11) i pjeva ili mi koji – pjevamo, istakao je profesor Ivanić.

Miloš Kordić je prigodnom riječju podsjetio i na godišnjice istaknutih književnika, rođenih na Baniji, za koje je bio posebno vezan: Dragana Božića, rođenog u Oblјaju – 85 godina od rođenja i pet godina od smrti, i Dragana Kordića, rođenog u Komogovini – 70 godina od rođenja i 25 od smrti. Miloš je pročitao i po jednu njihovu pjesmu (Božić se u književnosti najprije javio zbirkom pjesama, Matica srpska, Novi Sad, 1960. godine, a kasnije je pisao isklјučivo prozu: romani, priče i pripovijetke).

U programu, u kome je svoje zapise i pjesme čitao sam autor, učestvovao je s tri sjajne muzičke tačke gitarista Dimitrije Ninković. Dok je voditelјski posao odlično i spontano vodio istaknuti pjesnik, inače potpredsjednik Skupštine Udruženja Banijaca, Miloš Bajić.

Prisutni, koji su gotovo ispunili prostor zemunske Biblioteke, namijenjen takvim i sličnim programima, aplauzima su propratili predstavlјanje ovih novih knjiga Miloša Kordića, kao i 50 godina od izlaska njegove prve zbirke pjesama Postojalo jedno more (Sisak, 1966).

I da podsjetimo: Miloš Kordić rođen je 1944. godine u Komogovini (na Baniji). Objavio je 17 knjiga poezije, dvije poeme, tri knjige priča i pripovjedaka, roman, dvije knjige poezije za djecu, knjigu malih eseja i ogleda, književnu monografiju o Književnoj nagradi Želјezare Sisak, knjigu o svom rodnom selu Komogovini... Dobitnik je Nagrade "Sava Mrkalј" Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Zagreb za 2012. godinu za poseban doprinos kulturi Srba u Hrvatskoj.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc